Bush lämnade Sverige i morse

NYHETER

I dag klockan 08.05 lämnade USA:s 43:e president George W Bush svensk mark. Han stannade i Sverige i ett dygn.

Han har diskuterat Kyotoprotokollet med EU, han har ätit rådjursstek med EU:s regeringschefer.

Han har inte sett den amerikanska flaggan brännas av Bushmotståndarna, han har inte bevittnat de våldsamma kravallerna utanför Hvitfeldtska gymnasiet.

President Bush som trots sin ställning som världsledare gör sin fjärde utlandsresa i livet ägnade större delen av besöket åt att lyssna.

Han har lyssnat till Göran Persson skarpa EU-protest mot USA:s bruk av dödsstraff. Han har lyssnat till samme Perssons vädjanden för den fängslade svenskan Annika Östbergs fall.

De stora frågorna i samtalen mellan USA och EU har rört synen på ett samarbete i klimatfrågan med hjälp av Kyotoprotokollet från 1997 och synen på våldet i Mellanöstern. Bush har varit tydlig i sin inställning till Kyotoprotokollet.

”Kyoto-avtalet obalanserat”

- Vi anser att Kyotoavtalet är obalanserat. Men det innebär inte att vi inte tänker samarbeta för att nå en global lösning, sade han vid gårdagens presskonferens.

Mer konkret än så blev det inte.

När det gäller Mellanösternkrisen så lyckades USA-Bush och EU-Persson enas om en gemensam deklaration, med kravet att palestinier och israeler respekterar vapenvilan och avbryter alla våldsaktioner.

Det svenska EU-ordförandeskapet hade hoppats på tydligare resultat efter samtalen med den amerikanske presidenten. Men trots den artiga fasaden utåt är oenigheten kring de stora världsfrågorna fortfarande stor.

Träffade kungafamiljen

I Bushs pressade dygnsschema lyckades han dock pressa in en hel del goda middagar och vänlighetsvisiter.

Förutom rådjurssteken med EU:s regeringschefer på anrika Börsen vid Gustaf Adolfs torg, hann presidenten och hustrun Laura med en visit på landshövdingeresidenset, där han bland annat fick möta kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

Dessa fina middagar pågick samtidigt som aktivister klättrade upp på den högsta punkten i närheten av Hvitfeldtska gymnasiet och under jubel brände den amerikanska flaggan. Samma dag bröt våldsamma kravaller ut mellan polis och demonstranter. Samma dag valde vissa demonstranter att visa rumporna utanför Bushs tomma hotellrum.

Stal showen

Trots de klena förhandlingsresultaten blev Bushbesöket det som tog udden av EU-toppmötet, som inleds i dag. På samma sätt kom den ryske president Putin att vara den man minns från förra toppmötet i Stockholm. EU-ordförande Göran Persson har satt dagordningen. George W Bush har bestämt vad värdens ska minnas från EU-toppmötet i Göteborg.

Perssons tjänste-jet tar max tolv passagerare.

Air Force One rymmer 102. Plus matsal, konferensrum, bar, sovrum, operationssal och lite annat.

Med ett skyddande lager av amerikanska säkerhetsmän mellan sig och omvärlden, lämnade president Bush i dag Sverige och klev in i sitt flygande fort.

Då börjar EU-toppmötet i Göteborg.

Claes Thunblad