Göteborgs paradgata slagen i spillror

Aftonbladets utsände: Avenyn ser ut som ett slagfält

NYHETER

Göteborgs paradgata Avenyn förvandlades till ett slagfält idag. våldsamheter.

Skyltfönster krossades, uteserveringar och träd sattes i brand. Överallt låg upprivna gatstenar och sönderbrända möbler.

150 personer greps efter slaget om Avenyn. I kväll väntas nya demonstrationer.

Foto: PRESSENS BILD
Delar av avenyn såg ut som ett slagfält efter demonstranternas framfart.

Vid 16.30 rådde lugn i Göteborg. Polisen hade lyckats i sin taktik att skingra aktivisterna. Men Avenyn och Götaplatsen såg ut som ett slagfält.

- Det är lugnet efter stormen, säger Aftonbladets utsända Jessica Ritzén.

Arbetet att få bort de rykade högarna bråte, krossat glas och drivorna med hundratals och åter hundratals uppgrävda gatstenar påbörjdes så snart upploppen skingrats.

- Man städar upp otroligt snabbt här och håller redan på att snickra och sätta nya fönster i de butiker där fönster har krossats, berättar Jessica Ritzén.

Polisen i Göteborg hade den jobbigaste dagen hittills under slaget om Avenyn. Man fick också ta emot flera bombhot, bland annat riktade mot polishuset. Inget av hoten betraktades dock som seriöst och polisen valde att inte kommentera dem.

150 personer i förvar

- Vi har omhändertagit cirka 150 personer enligt polislagen efter kravallerna idag, säger Mats Glansberg vid polisen i Göteborg till aftonbladet.se.

Dessa spär på de sammanlagt 255 personer som greps i går kväll och i natt efter kravallerna runt Hvidtfeldska gymnasiet. Många av dem har släppts under dagen, men 89 anhölls.

De som gripits kommer från hela Skandinavien, men även Holland, Tyskland och baltstaterna.

- Läget är just nu under kontroll. Men snart börjar nästa stora demonstration och vi hoppas verkligen att de ska få gå ifred.

Enligt polisen var det inte demonstranter som började kasta sten och drog igång upploppen efter mötet på Götaplatsen i förmiddags.

Aktivister - eller möjligen ligister - är ett mer rättvisande namn.

- De här planerade organisationernas möten har fungerat väldigt bra. Man har hållit isär de planerade organisationerna och den här andra terroristverksamheten, säger Glansberg.

Hittade påkar och änterhakar

Under eftermiddagen berättade också polisen vad man hittat vid husrannsakan inne på den gymnasieskola som stängdes av och utrymdes under våldsamma bråk i går kväll och i natt.

Förutom en mängd gatsten, påkar, spetsade pinnar och stavar fanns även bultsaxar, gummiband, änterhakar.spett och krokar.

- Det här beslaget som gjordes i natt, det var så stort att om vi inte hade gjort det är det tveksamt om vi hade klarat uppgiften idag, säger Glansberg.

- Nu hoppas vi att nästa stora demonstration ska få gå ifred. Det är människor som bara vill utöva sin grundlagstadgade rätt att demonstrera och det är polisens uppgift att skydda dem så de kan genomföra detta.

Demonstranterna omringade

Invånarna i Göteborg vågade sig under eftermiddagen ut på gatorna. Många var chockade och ledsna.

- Människor är ute och tittar på förödelsen som turister. De undrar vad som hänt med deras stad, berättar Jessica Ritzén.

Många butiker kunde inte öppna alls eftersom skyltfönstren krossats. Några butiker har dessutom plundrats. Busstrafiken har under dagen stått stilla inne i centrala Göteborg. På husväggarna har politiska symboler och slagord sprejats.

Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson uppger att han under våldsamheterna sett cirka tvåhundra demonstranter som varit maskerade.

- Det verkar onekligen som att vissa demonstranter varit väl förberedda på våldsamheter, det har kastats en enorm mängd gatsten. Det måste kännas tråkigt för dem som verkligen ville genomföra en fredlig aktion, säger han.

Lugnt kring Svenska Mässan

Runt Svenska Mässan var läget mycket lugnt. Hundratals poliser, de flesta kravallutrustade, cirkulerade i området. Demonstranter försökte under förmiddagen ta sig in i det avspärrade området runt mässan men misslyckades.

Under förmiddagen utökades avspärrningarna runt mässan. Nya containrar sattes ut, kravallstaketen flyttades fram och polisen förberedde sig genom att själva ställa sig uppepå de mer än två meter höga containrar som effektivt spärrade av gatorna runt mässområdet.

Så nära mässan lyckades dock inga aktivister nå under lördagen.

Andreas Alfredsson, Caroline Olsson