Tunga nej till fast datum för utvidgning

...men Blair ger Persson sitt stöd

NYHETER

Försöken att införa en tydlig tidtabell för när de första kandidatländerna kan erbjudas EU-inträde såg ut att grusas.

Redan vid toppmötets första arbetspass sade Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder att EU inte får hamna i en diskussion om olika datum.

Foto: reuter
Tunga EU-länderna Tyskland och Frankrike säger nej till ett fast datum för EU:s utvidgning. Storbritannien och Svreige däremot är av motsatt åsikt. På bilden tas Frankrikes premiärminister Lionel Jospin och president Jacques Chirac emot av Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh.

Långt viktigare är att se till så att utvidgningsförhandlingarna förs vidare i det högre tempo som Sverige etablerat under våren, sade Schröder enligt uppgifter till TT.

”Tidtabell behövs inte”

Också Tyskland anser att det inte behövs en tydligare tidtabell för när unionen ska utvidgas med nya länder.

Det gjorde den tyske utrikesministern Joschka Fischer klart på en presskonferens.

Det som tidigare bestämts räcker, hävdade han. Det vill säga att unionen för sin del ska vara redo att ta in nya länder från 2003, samt beslutet från Nice i december förra året om att de första som förhandlat klart ska kunna delta i valen till Europaparlamentet i juni 2004.

”Även Frankrike emot slutdatum”

Liknande åsikter framfördes av Frankrikes premiärminister Lionel Jospin, som avfärdade tankarna på ett måldatum som ”onödiga och för tidigt väckta.”

Schröder och Jospin enades om en gemensam linje när de möttes tillsammans med den franske presidenten Jacques Chirac i tyska Freibourg i början av veckan.

Kandidatländerna besvikna

Deras position innebär att toppmötet inte kommer att kunna enas om ett datum, vilket kan resultera i besvikna reaktioner från kandidatländerna.

Enligt uppgift är det, under förmiddagens överläggningar, hittills bara den brittiske premiärministern Tony Blair som öppet stött Sveriges ambitioner att sätta ett mer precist datum för när unionen kan utvidgas, ett så kallat måldatum.

TT