Persson: Det är ett förakt för demokratin

NYHETER

En mycket upprörd statsminister Göran Persson kommenterade i dag kravallerna i Göteborg.

Kritiken mot demonstranterna var knivskarp.

- Jag är upprörd över detta destruktiva beteende. Det är ett öppet förakt för demokratin och ovärdigt ett samhälle som vårt.

Kravallerna i Göteborg, bilder av svartklädda, maskerande aktivister som kastar stora gatstenar mot polisen, plundrar och sätter eld på butiker, har fått många att reagera.

Även politiker.

Statsminister Göran Persson var mycket tydlig då han kommenterade situationen i en paus i toppmötesförhandlingarna.

- Det här är kriminella element som bara har ett syfte, att förstöra, ställa till bråk och skada andra, säger han till TV 4.

- Det är svinaktigt.

Bodström åker till Göteborg

Även justitiemister Thomas Bodström har reagerat.

- Jag blir fruktansvärt upprörd över det som händer i Göteborg och vill vara på plats för att bilda mig en egen uppfattning, säger Thomas Bodström till aftonbladet.se.

Därför beslutade han tidigare i dag att avbryta sitt Kalmarbesök, där han skulle besöka ett fängelse. Nu tar han istället flyget mot händelsernas centrum, Göteborg.

- Jag har ingen föreställning om att jag kan göra någon nytta i Göteborg. men jag vill med egna ögon se de fruktansvärda saker som media rapporterar om, säger Thomas Bodström.

Det är framför allt dagens kravaller längs Göteborgs paradgata Avenyn som fått Bodström att reagera.

- Situationen är fruktansvärd. Jag har hela tiden fått rapporter via media och genom samtal med personer som befinner sig i Göteborg, säger han innan han kliver på flyget som går mot Stockholm och Arlanda, där han kliver på planet mot Göteborg.

Göran Johansson: ”Detta är ligister”

Göteborgs starke man, kommunstyrelseordförande Göran Johansson (s) skräder inte orden.

- Detta är inte demonstranter utan våldsverkare och ligister. Vi kommer aldrig att vika för våldet och det gör vi inte nu heller, det säger Göran Johansson till TT.

Johansson pekar på att det faktiskt rör sig om två skilda typer av demonstranter.

- Dels galningarna som ställer till det, dels de som uttrycker sin mening fredligt.

Johansson är besviken över att mötet spårat ur.

- Det här är inte den bild av Göteborg som vi ville ha förmedlad ut över världen. Det här är inte Göteborg, säger Göran Johansson.

Han får medhåll av den svenske utrikesministern Anna Lindh som kommenterade händelserna på Göteborgs gator vid en presskonferens inne i toppmöteslokalerna i Svenska Mässan.

- Den bild vi har är både tragisk och allvarlig. Det är mycket allvarligt att fredliga demonstrationer inte ska kunna slutföras för att ett fåtal personer förstör, sade Anna Lindh.

Claes Thunblad, Andreas Alfredsson