34 skadade i kravallerna

Fler än tolv poliser förda till sjukhus

NYHETER

GÖTEBORG

34 skadade - varav minst 12 poliser - har förts till sjukhus efter fredagens kravaller. Och det kan komma att bli fler.

Samtliga sjukhus ställdes i stabsläge. Operationsbord inventerades och personal placerades i beredskapsläge.

- Det är illavarslande, säger Göran Samuelson vid Sahlgrenska sjukhusets pressjour.

Kravallerna blossade upp vid elvatiden på fredagsförmiddagen. Fyra-fem timmar senare hämtade sig hjärtat av Göteborg från de våldsamma kravallerna.

Vid 16-tiden hade ett dussin poliser förts till sjukhuset i Mölndal. Skadorna handlar bland annat om frakturer som armbrott och andra skador efter det stenregn som haglat i centrala Göteborg även i dag.

- Poliser har fått skador även i ansiktet. Vi har också en handledsskada och en armskada. Det kom först tre poliser, sedan var det en till och ytterligare en precis nu. Men det kommer fler hela tiden, säger Göran Samuelson.

Hundbett och batongskador

Ett tiotal demonstranter togs in på Sahlgrenska, främst med skador efter batongslag och hundbett.

- Men en av demonstranterna har också fått en gatsten i huvudet. Och på Östra sjukhuset finns 6-7 demonstranter med bland annat hundbett och skador i huvudet.

Under eftermiddagen fördes skadade även till Kungälvs sjukhus för första gången. Det reserverades igår för president Bush. I dag fick hundbitna demonstranter vård där i stället.

Alla sjukhus i Göteborg ställdes vid lunchtid i stabsläge.

- Det innnebär att strategiska personer dras samman. Operationsborden inventeras, man kollar upp vilka människor som är lediga och vilka man med kort varsel kan plocka in för tjänstgöring, säger Göran Samuelsson.

”Ser inte bra ut”

- Detta är första steget om det blir värre. Och vi hade nästan lika många skadade vid lunch som vi hade vid ett-tiden i natt, så det ser inte så bra ut.

Bara en timme senare var siffran från gårdagen passerad. Strax före 15 räknade man till 27 skadade och en timme senare var det 29. Strax före klockan 19 hade antalet stigit till 34.

En läkare aftonbladet.se talat med berättar att personalresurserna fördubblats. Vissa avdelningar har utrymts för att säkra att ett stort antal skadade får plats om de upplopp som drabbat Göteborg verkligen skulle spåra ur.

- I Nice var det 200 skadade. Vi hoppas verkligen att vi slipper detta här, säger Jörgen Andersson.

Han är läkare vid Östra sjukhuset och bor själv 100 meter från avspärrningarna vid Svenska Mässan där EU-toppmötet äger rum i dag och i morgon.

Dubblerad styrka på sjukhuset

Normalt cyklar han till jobbet.

- Men nu får man vara riskmedveten.

- Vi har dubblerat styrkan på sjukhuset. Det är en del av beredskapen. Jag själv har jour och är beredd att rycka in och jag har hållit mig på jobbet, säger Jörgen Andersson.

Sjukhusen i Göteborg har fördelat uppgifterna så att skadade poliser och demonstranter garanterat inte ska hamna bredvid varandra.

Poliser och aktivister till olika sjukhus

Poliserna fördes till Mölndals sjukhus medan skadade demonstranter i första hand togs in på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Östra sjukhuset.

Skadade barn togs in på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

- Men det beror lite på vem det är. Och hade det handlat om president Bush så hade han förts till Kungälv, säger Göran Samuelsson.

Caroline Olsson