Aftonbladets läsare stödjer polisens agerande

90 procent tycker inte polisen gått för hårt fram

NYHETER

Polisen får massivt stöd för sitt agerande i samband med våldsamheterna i Göteborg.

Över 90 procent av Aftonbladets läsare anser inte att polisen gått för hårt fram mot aktivisterna.

- Det är mycket glädjande för oss, säger Staffan Kellerborg, informationschef på Rikspolisstyrelsen.

Polisen fick hård kritik efter EU-toppmötet i Malmö i april. Många menade att polisen provocerade fram våldsamheterna och att man använde övervåld när man ingrep mot demonstranterna.

Inför mötet i Göteborg har poliserna bland annat tvingats märka sina hjälmar för att lättare kunna identifieras.

Men den här gången får polisen starkt stöd från allmänheten.

Över 61 000 röstande

Vid 17-tiden på fredagen hade över 61 000 personer svarat på frågan ”Har polisen gått för hårt fram mot aktivisterna?” Mer än 90 procent svarar nej på frågan, knappt 10 procent svarar ja.

- Det är glädjande att se att svenska folket förstår att polisens arbete arbete syftar till att EU-mötet och de fredliga demonstrationerna ska kunna genomföras, säger Staffan Kellerborg, informationschef för Rikspolisstyrelsen.

- I Malmö hann inte ligisterna ställa så stor skada. I Göteborg blev våldet och skadegörelsen så uppenbar att folk har större förståelse för att polisen griper in.

Även på Aftonbladets debattforum "Tyck till" har aktiviteten varit stor under fredagen. Inläggen har strömmat in, och de allra flesta är mycket uppretade och förbannade över vandaliseringen i Göteborg. Många inlägg kräver till och med att polisen får utökade befogenheter.

Kritiseras av protestanterna

Samtidigt får polisen kritik från flera av de grupper som samlats i Göteborg för att demonstrera.

- Polisens agerande när man slog till mot Hvitfeldska gymnasiet var under all kritik, säger Elin Sundberg, samordnare på Attac Göteborg.

- Vi trodde att vi hade skapat en bra kontakt med dem, men uppenbarligen inte. Utan några indikationer gick de in och grep hundratals människor, varav de allra flesta var helt oskyldiga.

Andreas Alfredsson