Våldet flyttar på regeringschefernas middag

Parken vid restaurangen avspärrad

NYHETER

Regeringschefernas middag på Restaurang Trädgårn' i Göteborg i kväll är inställd - av säkerhetsskäl.

Efter samråd med Säpo har polisen flyttat både den och utrikesministrarnas middag till lokalerna i Svenska Mässan.

De våldsamma kravallerna under slaget om Göteborg tvingar alltså EU:s regeringschefer och utrikesministrar att stanna inne i kväll.

Parken i centrala Göteborg spärrades av under hela fredagen med tanke på att Europeiska Rådets arbetsmöte med middag skulle hållas där, men oroligheterna i närheten blev för omfattande uppger TT.

I stället för att fortsätta diskussionerna under trevliga former på Trädgårdsföreningen röjer man av borden inne i Mässan och dukar om.

Utanför finns precis som tidigare massiva kravallstaket i tredubbla led och närmare tusen poliser.

Fruktar nya oroligheter

Nya demonstrationer startar i centrala delar av Göteborg vid 19-tiden och polisen fruktar då att nya våldsamheter kan bryta ut.

Enligt Håkan Jaldung, kommenderingschef vid polisen, kan den planerade middagen inte genomföras med hänsyn till ordningen och säkerheten inom de centrala delarna av Göteborg.

Beskedet att man tvingas flytta ett av toppmötets viktigaste arrangemang bedöms som ett stort bakslag för statsminister Göran Persson.

De militanta aktivister som under två dagar belägrat Göteborg har med detta besked uppnått ett av sina mål - att störa toppmötet ordentligt.

Samtidigt meddelas att Finlands, Belgiens, Nederländernas och Luxemburgs delegater tvingas byta hotell. Polisen kan inte längre garantera delegaternas säkerhet, då de bott på ett hotell nära de upplopp som ägde rum under dagen.

Caroline Olsson, Andreas Alfredsson