Två personer skottskadades efter nya kravaller

Fem skadade har förts till sjuhus

NYHETER

Två personer med skottskador har förts in till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det bekräftar Annika Hedelin, beredskapsansvarig inom Västra Götalandsregionen.

Flera tusen personer samlades vid vid Järntorget i Göteborg för att delta i en ny stor demonstration.

Foto: AP
Enligt uppgift skadades en polisman vid oroligheter vid EU-toppmötet i Göteborg på fredagskvällen.

Fem skadade har förts till sjukhus i ambulans från kravallerna vid Vasaplatsen i Göteborg på fredagskvällen, uppger SOS Larmcentralen.

En polisman bekräftar för TT att skott har avlossats på Vasaplatsen.

- Vi har ställts inför en situation där en kollega har utsatts för dödligt hot genom att en sten har kastats mot hans huvud. Då har skott avlossats i nödvärn, säger polismannen.

En TT-reporter på plats i Vasaparken såg klockan 22.20 hur en skadad polis låg på gräsmattan. Han höll hjälmen i händerna och rörde på armarna, men var så skadad att han inte kunde ta sig upp av egen kraft.

Vad som hänt honom är oklart.

Han lades på en bår och togs in i en ambulans för transport till sjukhus.

Våldsamt upplopp

- Situationen på Vasagatan och intilliggande gator är mycket besvärlig, sade Mats Glansberg vid polisens informationsenhet vid 22-tiden till TT.

Till polishuset hade emellertid då inte bekräftats att en polisman skadats svårt. Däremot finns flera uppgifter om att ett skott har avlossats.

- Men om det är avlossat av en polis eller en aktivist vet vi inte just nu, sade Glansberg.

Bråken vid Vasaplatsen blossade upp ungefär vid samma tidpunkt som den stora demonstrationen arrangerad av Nätverket 2001, som förlöpte utan incidenter, började upplösas vid Götaplatsen.

- Kombinationen mellan den demonstrationen och aktivister så nära som vid Vasaplatsen ställer polisstyrkorna på svåra prov.

- Det gäller att avveckla den stora demonstrationen utan att de kommer i kontakt med aktivisterna, säger Mats Glansberg.

De svartklädda, förklädda aktivister rev upp gatstenar som de kastade och välte och förstörde såväl privatbilar som polisbilar.

En av de största demonstrationerna

Fredagskvällens demonstration uppges vara en av de allra största i Sveriges historia. Strax innan demonstrationståget skulle ge sig av från Järntorget i riktning mot Götaplatsen var stämningen mycket god.

Plötsligt gick två personer beväpnade med hammare till attack mot demonstranterna. Slagsmål bröt ut och en person misshandlades med en flaska.

Affärsinnehavarna på och omkring Avenyn förberedde sig för nya våldsamheter. Plankor spikas upp för att skydda skyltfönster, uppger Göteborgs-Postens nätupplaga.

I fredagskvällens demonstration deltar bland andra vänsterpartiet, miljöpartiet, Transportarbetareförbundet och kampanjen Nej till EU.

Per Gahrton (mp) och Gudrun Schyman (v) är tänkta att vara huvudtalare på Götaplatsen.

Andreas Alfredsson, TT ( )