Tjugotal skadade till sjukhus

Våldsam inledning på EU-topp- mötets första dag

NYHETER

GÖTEBORG

Tre aktivister skottskadades på fredagskvällen under kravallerna och upploppen i samband med EU-toppmötet i Göteborg - som nu jämförs med tidigare ''upploppsstäder'' som Nice, Seattle och Prag.

Förhoppningarna om dialog och fredliga demonstrationer vid EU-toppmötet i Göteborg grusades definitivt i går.

Foto: AP
Tre personer skottskadades i kväll vid nya upplopp i Göteborg. Flera skadade fick föras till sjukhus.

Mats Glansberg på Göteborgspolisens informationsstab bekräftade sent på fredagskvällen att en polisman skjutit med sitt tjänstevapen och att fallet redan är under utredning och lämnat till åklagare. Jan Strannegård vid Göteborgspolisens informationsenhet vill inte lämna några andra kommentarer till skottlossningen.

- Vi föregriper inte förundersökningen på något sätt genom att spekulera i hur det här gått till, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

En av de tre skottskadade hade fått allvarliga skador i bröstet och opererades under kvällen. Personen hade då inte identifierats.

De båda andra som skottskadades träffades i benet, men de är inte allvarligt skadade.

Förutom de skottskadade fördes ett tjugotal skadade personer till de katastrofberedda sjukhusen i Göteborg med omnejd. Tre av dem var polismän. En med en nackskada, en annan med ett skadat knä och en tredje som blev sparkad och fick smärtor i buken. Dessutom sökte sig ett tjugotal polismän till polisens egen sjukvårdscentral med lättare blessyrer. Ingen av poliserna blev allvarligt skadad, säger Jan Strannegård till Aftonbladets nätupplaga.

Justitieministern fördömde ligisterna

Justitieminister Thomas Bodström höll sent på fredagskvällen en extrainsatt presskonferens i det stora presscentret på Mässan. Där florerade ryktena om vad som egentligen hänt ute i centrum eftersom de flesta suttit inne på Mässan för att bevaka själva toppmötet hela dagen.

- Den svenska polisen står inför sin kanske svåraste uppgift någonsin, sade Bodström och fördömde på nytt den grupp ligister som han ansåg ligga bakom oroligheterna.

- Men i stort tycker jag att de hittills har klarat den bra, sade Bodström.

Han ville inte närmare kommentera uppgifterna om att en polis skjutit i nödvärn, eftersom han själv inte fått dem bekräftade.

Upplopp och massiva polisinsatser präglade den första dagen av mötet.

Omkring 200 demonstranter befann sig vid 21-tiden på Vasaplatsen. Dessutom fanns ett 20-tal hundpatruller på plats och kravallutrustad polis väntade.

Oroligheterna var så omfattande att polisen i Västra Götaland via Sveriges Radio varnade göteborgarna för att vistas i stadens centrala delar.

Våldsamma konfrontationer

Fem minuter över nio på kvällen gick poliskedjan in mot mitten av Vasaplatsen och trängde demonstranterna uppåt, mot universitetet. Våldsamma konfrontationer följde. Fem i tio hördes en kraftig explosion över Vasaparken. I korsningen Engelbrektsgatan-Aschebergsgatan stod sex sönderslagna polispiketer och polisbilar.

Tidigare under dagen började tumultet vid elvatiden efter en fredlig demonstration på Götaplatsen. Konfrontationer uppstod mellan polis och demonstranter i centrala staden. De utvecklades allt snabbare. På Avenyn drog huliganer fram och krossade fönsterrutor, slog sönder polisbilar, byggde barrikader och anlade bränder.

Drabbade samman

I området kring Stora teatern och Bältesspännarparken drabbade kravallutrustad polis samman med hundratals svartklädda och maskerade aktivister. Polisen möttes av lysgranater och gatstenar, och svarade vid ett tillfälle med att kasta tillbaka gatstenar mot aktivisterna som drevs ut i Kungsparken.

Polisen pekar ut bland andra organisationen Ya Basta! som ansvarig. De maskerade och ofta svartklädda grupperna är välorganiserade och utländska.

TT observerade exempelvis en grupp där ordergivningen skedde på tyska.

På kvällen hade 34 personer rapporterats skadade, ingen av dem allvarligt. Så långt hade över 600 personer gripits eller omhändertagits under toppmötesdagen. Enligt polisen mattades oroligheterna av kring midnatt och vid ettiden på natten fanns inga rapporter om pågående bråkigheter i Göteborg.

Justitieminister Thomas Bodström uttryckte sin avsky över aktivisterna och kallade polisinsatsen för den största och svåraste uppgift som svensk polis ställts inför.

Attac tar avstånd från våldet

Statsminister Göran Persson, liksom kollegorna från Danmark och Storbritannien Poul Nyrup-Rasmussen och Tony Blair, var hårda i sina fördömanden.

Men flera företrädare för de organisationer som i månader planerat toppmötesdemonstrationerna i samarbete med polisen anser att polisen själv var den utlösande faktorn till våldet.

- Vi tar avstånd från våldet men den utlösande faktorn var polisens överdimensionerade insats, säger också Helena Tagesson från Attac.

TT (), Daniel Persson

ARTIKELN HANDLAR OM