EU-ledarna fördömer våldsmakarna

Ser upploppen som hot mot demokratin

NYHETER

GÖTEBORG

Statsminister Göran Persson ser de våldsamma upploppen i Göteborg som ett angrepp mot demokratin.

Våldsmakarna fördömdes kraftfullt av EU-ledarna på toppmötet.

Foto: AP
Statsminister Göran Perssons ansträngningar att föra en dialog med demonstranterna inför toppmötet förhindrade inte våldet. Till vänster EU-kommissionens ordförande, Romano Prodi.

- Det här diskrediterar alla dem som samlats för att diskutera fredligt. Det är svinaktigt, sade statsminister Göran Persson om fredagens händelser i centrala Göteborg.

Bara några hundra meter från toppmöteslokalen Svenska Mässan hade maskerade aktivister vandaliserat affärer, satt eld på uteserveringar och slagits med polis.

Persson har ansträngt sig för att föra en dialog med demonstranterna inför toppmötet. Det förhindrade dock inte våldet.

- Detta är ett öppet förakt mot demokratin och ovärdigt ett samhälle som vårt, sade Persson.

Tvingades byta hotell

Även toppmötesdeltagare drabbades av kravallerna. Kvällens middag med stats- och regeringscheferna flyttades från restaurang Trädgården till Svenska Mässan. Irlands finansminister Charlie McCreevy tvingades stanna på sitt hotellrum i flera timmar, medan vandaler ödelade receptionen. Fyra nationella delegationer tvingades dessutom lämna sina hotell sedan polisen inte kunnat garantera deras säkerhet.

Persson fick dock starkt stöd av sina EU-kollegor.

Nederländernas premiärminister Wim Kok betecknade de stenkastande demonstranterna som "organiserade kriminella".

- De använder våld för våldets eget skull, sade Belgiens premiärminister Guy Verhoefstad.

Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder kommenterade med att våldsverkarna måste mötas med full styrka.

Avgörs på lördagen

För Göran Persson blev fredagen en mycket dyster dag. Även inne i möteslokalen såg det mörkt ut.

För att kröna vårens framsteg i EU:s utvidgningsförhandlingar har den svenska regeringen efterlyst en mer precis tidtabell för de första kandidatländernas inträde.

Ett sådant datum ses, inte minst i länderna på EU:s väntelista, som en garanti för att deras medlemskap inte ska skjutas på en obestämd framtid.

Men inom EU är flera länder, däribland Frankrike och Tyskland, ovilliga att avge bindande löften. Först på lördagen, då de 13 kandidatländernas stats- och regeringschefer bjudits in till lunch, avgörs hur tidtabellen utformas.

Impopulära anpassningar

Tjeckiens utrikesminister Jan Kavan sade att det måste finnas ett ljus i slutet av tunneln för att kandidatländerna ska orka göra nya impopulära EU-anpassningar.

- Det bästa är att sätta ett datum. Det kommer att skynda på förberedelserna i kandidatländerna, sade han.

Även för ordförandeskapets andra hjärtefråga, en strategi för hållbar utveckling, såg det dystert ut. Förutom att EU-kommissionen lämnade sitt förslag sent har flera europeiska huvudstäder visat påtaglig motvilja mot projektet.

Därför såg toppmötet inte ut att nå tillnärmelsevis så långt som regeringen hoppats.

Det verkade på fredagskvällen också som om det svenska EU-ordförandeskapet var tvunget att ge upp försöken att skapa enighet kring var sex nya EU-myndigheter ska placeras.

Jonas Lindgren/Lars Larsson/Peter Wallberg/ ( )