Dagen som skakade Sverige – minut för minut

NYHETER

Våldet accelererade, timme för timme.

Sent i går kväll stod det klart att kravallerna är de värsta i Sveriges historia.

Här är telegrammen som sändes ut till landets nyhetsredaktioner under det svarta dygnet i Göteborg.

09.29: Totalt har nu 450 personer gripits under torsdagen och natten till fredagen i Göteborg i samband med oroligheter kring Hvitfeldtska gymnasiet. Av dessa har en del släppts, andra sitter under fredagsmorgonen fortfarande i förhör med polisen. Misstankarna gäller bland annat våldsamt upplopp.

Vid niotiden på fredagsmorgonen var 93 personer anhållna.

- Siffran med anhållna stiger hela tiden, säger Bengt Staaf, polisens informationsansvarige, till TT.

DEMONSTRATIONEN STOPPAD

Vid korsningen av Berzeliigatan och Södra vägen väntade ett hundratal kravallutrustade poliser, flera med hundar. Polispiketer står som en barriär mellan två led av polismän för att hindra tåget att nå Södra vägen, som bara ligger cirka 200 meter från Svenska Mässan. Demonstranterna på Götaplatsen saknar polistillstånd för att tåga mot Mässan.

Det är bara någon meter mellan demonstranter och poliser. Hela gatan är tjock av demonstranter med röda banderoller.

11.02: Strax före klockan elva började demonstranterna trycka på mot polisleden. Ljusraketer skickades upp mot skyn och då började tåget röra sig framåt. Polisleden stod emot den första attacken, men trycktes tillbaka något, rapporterar TT:s reporter.

11.05: - Demonstranterna går till attack mot poliserna och kastar tomater och burkar. Polisen har backat några meter men stoppat demonstranternas attack, berättar TT:s reporter.

11.10: Demonstrationen har övergått i något som närmast kan beskrivas som kaos och öppen konfrontation mellan poliser och demonstranter. Klockan elva red ett dussintal poliser in från en sidogata för att splittra demonstrantgrupperna och trycka dem tillbaka upp mot Avenyn.

Demonstranterna kastar flaskor och andra tillhyggen mot de ridande poliserna samtidigt som vissa grupper av demonstranterna skriker: Ickevåld! Ickevåld!

11.12: Polisen har drivit upp folk mot Götaplatsen igen. Därifrån hördes en kraftig smäll och efter det sprang en stor mängd demonstranter mot polisen och kastade gatsten.

11.20: Det har hörts ytterligare en explosion från Götaplatsen och polisen har helt stängt av Berzeliigatan mot Södra vägen med stora containrar.

På Berzeeliigatan ligger stolar, kravallstaket och cyklar utslängda.

11.49: – Demonstranterna har tänt bål på Avenyn med hjälp av stolar från uteserveringar. Stora delar av centrala Göteborg är avspärrad.

15.25: Antalet skadade efter de omfattande bråken vid Hvitfeldtska gymnasiet på torsdagen och Avenyn och dess omgivningar på fredagen, uppgick vid 14-tiden på fredagseftermiddagen till totalt 27 personer. Av dem är mellan tio och tolv poliser.

18.19: Skånepolisen ska skicka ytterligare poliser till Göteborg för att förstärka polisstyrkan. Redan finns det 155 poliser från Skåne i Göteborg.

18.50: Den stora middagen på fredagskvällen i Trädgårdsföreningen i Göteborg har ställts in.

19.24: Finlands, Belgiens, Nederländernas och Luxemburgs delegationer vid EU-toppmötet i Göteborg måste byta hotell.

21.27: Den stora vänstermanifestationen med tiotusentals deltagare pågår på Götaplatsen. Mer militanta deltagare samlas vid Vasaplatsen.

21.34: En polisman har skadats svårt vid bråken på Vasaplatsen. Poliserna på platsen har dragit vapen för att skydda sin kollega. En person har skottskadats.

21.49: På trappan till Göteborgs universitet hade vid klockan 21.30 ett hundratal aktivister förskansat sig. Hela universitetsområdet var inringat av ridande polis och kravallpolis.

21.55: I korsningen Engelbrektsgatan-Aschebergsgatan, i ena hörnet av parken runt universitetsbyggnaden står sex sönderslagna polispiketer och polisbilar.

22.16: Fem skadade har förts till sjukhus i ambulans från kravallerna vid Vasaplatsen.

22.19: Två personer med skottskador har förts in till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

22.30: En skadad polis låg på gräsmattan. Han höll hjälmen i händerna och rörde på armarna, men var så skadad att han inte kunde ta sig upp av egen kraft.

23.27: Thomas Carlsson, polis från Stockholm, berättar att polisstyrkorna dragit sig tillbaka.

– Det är relativt lugnt nu och därför är det ingen anledning för oss att hålla kedjor. Vi behöver vila och se över alla skador på fordon och byggnader, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM