Lena Mellin: God vilja lönar sig inte

NYHETER

Det var nederlagets dag.

En förfärlig dag för dem som tycker att det är bättre att prata än att slänga gatsten och skjuta.

En svart dag för alla som tror på demokratin.

Det finns ett par enkla grundregler för mänsklig samvaro. De lyder som följer:

Man ska respektera andra människor.

Att tala är bättre än att slåss och skjuta.

Man ska inte stjäla och förstöra andra människors egendom.

Samtliga dessa regler åsidosattes i går i Göteborg. Maskerade demonstranter, läs ligister, visade ingen som helst respekt för dem som i går förmiddag samlats till en helt normal demonstration på Götaplatsen. De förstörde deras helt berättigade åsiktsyttring, fick den att urarta till ett regelrätt krig med polisen.

Samma maskerade demonstranter förstörde därefter vartenda skyltfönster längs Avenyn. Göteborgs city är i dag en stad med nysågad plywood framför fönstren. Det ser ut som en stad i krig. Skillnaden är bara att då handlar det om människor som slåss för sin frihet. Här är det några som tagit sig rätten att förstöra för andra. Gissa vilka som är värda respekt och vilka som inte är det?

Denna sorgkantade meny toppas med livrädda poliser som skjuter i nödvärn.

Såg ut som månens yta

Vilka följder händelserna i Göteborg får går inte att överblicka. En är dock att god vilja inte lönar sig.

Det svenska ordförandeskapet är det första som tagit protestanterna och tvivlarna på allvar. Vice statsminister Lena Hjelm-Wallén här ägnat halva våren åt att tala med folk som är emot EU. I onsdags träffade hon, Göran Persson och flera andra statsråd folk från de organisationer som organiserat en del av protesterna i Göteborg. I går talade Göran Persson och flera av EU:s övriga regeringschefer via länk med Fritt Forum, en annan paraplyorganisation.

Resultatet av det blev de värsta kravallerna hittills i samband med EU:s toppmöten. Aldrig tidigare har middagen flyttats av säkerhetsskäl. Aldrig tidigare har flera länders delegationer tvingats byta hotell för att polisen inte kan garantera att de inte skadas.

En annan lärdom som EU kan tvingas dra är att toppmöten inte längre kan genomföras i närheten av folk. Kvarteren kring Svenska mässan såg i går kväll ut som månens yta. Intet mänskligt liv innanför kravallstaketen.

Nästa toppmöte hålls i belgiska Gent, det därpå i Laeken. Frågan är om inte öde öar vore att föredra för den allmänna säkerheten. Öar utan bro- och färjeförbindelse.

Vaknade för sent

Ur demokratisk synvinkel vore det för jävligt. Om politiska ledare inte kan vistas i samma städer som medborgarna utan att upplopp bryter ut har det gått käpprätt åt helvete.

Man kan anklaga EU:s politiska ledning för att de inte tagit det folkliga motståndet mot den här kontinentens djärvaste politiska projekt på allvar. Det gjorde de alltför sent och det ångrar de nu.

Men framför allt kan man anklaga de ligister som bestämt sig för att Terminator inte är en film. Det är en verklighet som de gillar.

Förut förstörde dessa människor fotbollsmatcher och fick då beteckningen huliganer. Nu har de gett sig på EU:s toppmöten. Resultatet är detsamma, komplett meningslöst våld och förödelse.