Skeppet Aurora har ställt abortfrågan på sin spets

Women on waves kampanj har lyckats – hela världen diskuterar rätten till abort

NYHETER

DUBLIN

Stilla flöt floden Liffey när kvinnorna på det holländska abortskeppet Aurora höll hov för världspressen.

Vi som stod där på kajen och trängdes såg den lilla motorbåten som tuffade förbi bakom deras ryggar.

Den hade några tysta abortmotståndare ombord, de stod i fören och höll upp ett plakat med ordet LIFE tryckt ovanför det glada ansiktet av en liten baby.

Tänk om det bara vore så enkelt.

Tänk om alla bebisar som föds i det katolska Irland vore lika lyckliga och välkomnade till livet.

Tänk om babyn på bilden är resultatet av en våldtäkt – eller syster till sin egen mamma?

Det sistnämnda låter alldeles sjukt, men är likväl en del av den verklighet som organisationen Women On Waves vill peka på.

Taleskvinnan Cathleen O’Neill höll ett smått skrämmande brandtal i kaoset på kajen i Dublin, det var en attack på det irländska ”hyckleriet” i abortfrågan och när hon var färdig stod vi alla och funderade över vad det är för märklig värld vi lever i.

Hon sa inga siffror. Det finns ingen tillförlitlig statistik. Men ska vi tro O’Neill och hennes systrar föds det våldtäktsbarn eller incestbarn i parti och minut, i snart sagt varje kvarter över hela Irland, och dessa utsatta kvinnor äger alltså inte rätten att bestämma över sin egen kropp. De har möjligheten att skrapa ihop pengar och åka utomlands för att göra abort – men för många av dem blir det aldrig av.

Det finns alltså flickor som görs gravida av sina egna pappor. Eller blir våldtagna av sina bröder. Det påpekade O’Neill nogsamt, och även om hon tog i i överkant är förstås ett enda fall tragiskt nog.

Det är också vad skeppet Aurora förvandlats till: en liten prick i världen där abortfrågan sätts på sin spets. En kampanj som lyckats till hundra procent. Det fanns inte ett tv-bolag eller en tidning av betydelse som inte rapporterade hem om vad Women On Waves hade att säga i går.

Några aborter på Aurora blir det aldrig fråga om. Det finns en klinik ombord och 80 irländska unga kvinnor hade anmält sig för att kliva på båten, åka 19 km ut på internationellt vatten och få sina graviditeter avbrutna – men de blev grundligt besvikna.

De var för många, sades det. Dessutom fick Aurora inte licens att lämna kajen i Dublin – och om hon fått det hade ändå inga abortpiller eller operationer kunnat utföras. Det hade då blivit fängelse för kvinnorna i Women On Waves.

– Det är bra att det inte blir några aborter. Vi är emot. Ska man ha sex kan man skydda sig, sa Tracy Collins, 19, och Maureen Collins, 20, som stod och tittade nyfiket på uppståndelsen.

De är inte släkt med varandra, men deras pojkvänner är kusiner. Maureen är gravid i tredje månaden och Tracy ska föda om två veckor.

Ingen av dem har någonsin tänkt tanken på abort.

Inne i Dublins centrum lät det annorlunda när vi gjorde en snabb rundfrågning.

Studenterna Carol Slattery, 21, och Vivianne Shield, 22, tyckte båda att abort måste tillåtas.

– Det är på tiden nu. Vi har båda väninnor som åkt utomlands och ordnat saken. Det måste åtminstone till en ny folkomröstning.

I en boutique stod Linda Riley, 35, och Sarah Henegan, 29. De var av samma åsikt.

– De som är emot är hycklare allihop.

Det är möjligen en generationsfråga. Men 58-åriga Mary Flavan snörpte ihop munnen och sa att så är det minsann inte alls.

– Jag är emot. Och det är min dotter också. Hon är 26. Abort är emot lagen, sa hon och gick.

Hon tyckte inte om frågan över huvud taget.

Peter Wennman