Hela Vasaplatsen avspärrad

Hätsk stämning i nytt demonstrations- tåg i dag

NYHETER

Toppmötets sista dag har inletts i ett sargat Göteborg.

En inledningsvis fredlig demonstration bytte snabbt skepnad till att bli öppet hotfull och aggressiv mot polisen.

Många av demonstranterna är maskerade, bar knä- och armskydd och påkar.

- Jävla mördare, skrek de.

Stämningen i tåget beskrevs som mycket hätsk.

Under morgonen var allt lugnt i centrala stan. Det städades fortfarande upp efter förödelsen under fredagen.

Men polisen var beredd på nya oroligheter, en oro som visade sig vara befogad.

Strax efter lunch spärrades Vasaplatsen av och utrymdes. Polisen bedömer att det är förenat med livsfara att stanna kvar.

Vasastaden har hela tiden varit platsen för ett ställningskrig och det var där polisen skottskadade en demonstrant igår. Att spärra av platsen var en förebyggande åtgärd, med gårdagen i färskt minne.

EU-kritisk demonstration

Det första demonstrationståget för dagen var arrangerat av Göteborgsaktionen 2001 - ett nätverk bestående av ett 80-tal EU-kritiska organisationer - under parollen "För ett annat Europa". Tåget var tänkt att gå från Linnéplatsen till Götaplatsen men polis och demonstrationsledning enades senare om att ändra slutmålet till Järntorget. En halvtimme innan avmarsch hade ett tusental demonstranter samlats.

Arrangörerna, bland dem Attac och SAC Syndikalisterna, hade en förhoppning om att allt ska gå fredligt till.

Oroligheter började trots de goda föresatserna redan tidigt efter att demonstrationståget lämnat Linnéplatsen efter klockan 11, drygt en timme försenad. Runt 15 000 demonstranter gick i tåget.

– Telefonörer som bor vid Järntorget har uppgett att ett antal maskerade demonstranter väntar på att ansluta till demonstrationståget, sa Jan Olsson sedan demonstrationen inletts.

- Många av demonstranterna har knä- och armskydd, ryggsäckar och är maskerade. Polisen säger att de fruktar det värsta, sa Bengt Kulén, fotograf på platsen.

”Hätsk stämning”

Jessica Ritzén, Aftonbladets medarbetare:

– Det är otäckt här och det känns som det finns något under ytan. Stämningen var festinriktad ända tills demonstranter fick syn på polisen som stod barrikaderade. Då blev stämningen mycket hätsk och demonstrationen ändrade skepnad direkt. Det finns en öppen ilska hos alla demonstranter som är direkt riktat mot polisen, säger hon.

Polisens informationsenhet har också fått ta del av såväl demonstranters som allmänhetens oro under dagen:

- Många seriösa demonstranter ringer till oss och är förtvivlade för att deras rykte förstörs, säger Jan Olsson.

- Andra undrar om de gör bäst i att låsa in sig, säger han.

Polisen hade höjd beredskap inför demonstrationen men ska ha uppmanats att inte ingripa

- Polisen har hittills skött sig väldigt bra, de är få, de syns på få platser för att undvika provokationer, säger Jessica Ritzén.

Den EU-fientliga demonstrationen avslutades cirka 13.15 men fler följer under EU-toppmötets sista dag.

Hundratals omhändertagna

Polisen kontrollerar noga de tillresande aktivisternas bussar och bilar. Hittills har ett hundratals tyska aktivister omhändertagits med stöd av utlänningslagen.

Läget för en av de tre aktivister som skottskadades på fredagen är mycket kritiskt, medan de andra två inte har livshotande skador.

Enligt Mats Glansberg på polisens informationsenhet är den svårast skottskadade en ung man från Sverige. De andra två kommer från Sverige respektive Tyskland.

Fyra personer ligger kvar för vård på Sahlgrenska sjukhuset. Förutom de tre skottskadade vårdas den polis som skadades i huvudet när aktivister kastade sten mot honom på fredagskvällen.

Efter de senaste dagarnas kravaller sitter 64 personer anhållna bland annat misstänkta för våldsamt upplopp och överträdelse av myndighetsbud, det vill säga att de inte har hörsammat polisens anvisningar.

  Enligt Jan Strannegård kommer åtta av dem, sju danskar och en svensk, att begäras häktade under lördagen.

Annika Sohlander, TT