Lundgren kräver kravallutredning

NYHETER

GÖTEBORG

- Jag utesluter inte att kalla in Sveriges riksdag till ett extra sammanträde i sommar, säger moderatledaren Bo Lundgren.

Han kräver en snabbutredning av ansvaret för kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg.

- Det här är bland det allvarligaste som hänt i Sverige. Det rör sig om samhällssäkerhet. Jag kommer att snarast kräva en oberoende utredning hos statsministern. Och jag utesluter inte att kalla in Sveriges riksdag till ett extra sammanträde i sommar, säger Lundgren.

Han ska kräva att utredningen tillsätts inom "någon vecka" och bestå av oberoende expertis. Det räcker inte med att justitiedepartementet utreder saken. Lundgrens tankar är att utredningen ska belysa brister, svagheter och de stora sammanhangen. Den bör kunna presenteras för riksdagen inom en till två veckor från det att utredningen påbörjats, tror Lundgren.

"Inte fastna"

- Jag vill inte att den ska fastna i departementets kvarnar och kräver därför att den redovisas i riksdagen. Det kan göras i justitieutskottet eller inför hela riksdagen i ett extra möte.

Lundgren menar att en möjlig orsak till oroligheterna är polisens underbemanning. Det är också möjligt att polisen skulle ha varit utrustad med tårgas och vattenkanoner. Det blir två omständigheter för utredningen att analysera, säger han.

Lundgren menar också att regeringen är ytterst ansvarig för att förebygga oroligheter. Och även justitieministerns agerande är väl värt att utreda, anser han.

- Det finns inget agerande. Presskonferensen på fredagen visar att Thomas Bodström inte vet vad som händer. Och det är synnerligen allvarligt.

Polisberöm

De partiledare TT talat med är eniga om att polisen skött sig bra. Kristdemokraternas Alf Svensson anser att polisen borde ha haft tårgas och vattenkanoner.

- Det är ju för bedrövligt när ligisterna kan komma så nära polisen att de kan rycka av dem hjälmarna. Jag blir oerhört upprörd över det här!, säger Svensson.

Han anser också att hela regeringen agerat allt för passivt, både före och under toppmötet. Uppfattningen om att de militanta aktivisterna är få förbryllar Svensson.

- Jag tror inte att ett fåtal ligister kan ta över hela centrala Göteborg.

Miljöpartiets språkrör Matz Hammarström anser att demonstranterna konfronterade och polisen försökte skydda medborgarnas och politikernas säkerhet.

- Polisen har provocerats av ett fåtal väldigt militanta aktivister och terrorister.

"Ta avstånd"

Centerpartiets Maud Olofsson tror att regeringen, kommunen och polisens gjort allt för en bättre tingens ordning. Hon hoppas att polisen i framtiden inte ska behöva använda vattenkanoner och tårgas.

- Men det svåra i det här är att det finns grupper som demonstrerar i dag som tycker att man nästan har rätt att göra så här. De demonstranter som inte är för våldet måste tydligt ta avstånd från det.

Tomas Bengtsson/TT, Mats Eriksson/TT