Minst 77 skadade – 539 gripna

Dystert facit från EU-toppmötet i Göteborg

NYHETER

Göteborgs svarta facit under toppmötet:

539 personer gripna, 96 anhållna, 61 avvisade, 163 omhändertagna, 56 skadade poliser, varav en allvarligt.

Beslagtaget: gatsten, käppar, plankor.

- Vi har hela tiden haft situationen under kontroll, säger Håkan Jaldung, polismästare vid Göteborgspolisen.

De senaste dagarnas toppmöte har kantats av kravaller, skadegörelse och våld . När stats- och regeringscheferna i dag reser sin väg finns en sargad, nedsmutsad, trasig stad kvar.

Toppmötet förvandlades i går till en tragedi när en av demonstranterna sköts i magen av polis. Mannens tillstånd är fortfarande mycket kritiskt.

Dessutom kom det under natten in en polis in till Sahlgrenska sjukhuset med allvarliga skallskador efter att ha fått en gatsten i huvudet. Hans tillstånd är allvarligt men inte livshotande.

Dyster statistik

Göteborgspolisens summering i dag var en mycket dyster läsning.

De 539 personer som gripits totalt sedan i förrgår kommer förutom Sverige från Norge, Danmark, Tyskland, Finland, Ungern, Holland, Polen, USA och Belgien. Bland dem anhölls 96 personer, resten släpptes. Häktningsframställan har gjorts för 8 personer.

Avvisade enligt utlänningslagen är 61 personer. Omhändertagna enligt polislagen är 163 personer.

Under toppmötet har dessutom 56 polismän skadats, sex är sjukskrivna. Det är fingerskador, ansiktsskador, skador på armar och ben och huvud, ryggskador, samtliga orsakade av stenkastning.

Summan civila skadade är osäker eftersom omfattningen på skador varierar. Vid lunchtid, lördag hade minst 77 personer förts till sjukhus med skador orsakade av kravallerna.

Politiska åtgärder

Det kaos som uppstått, i synnerhet gårdagen, föranledde i dag en rad politiska åtgärder.

Ministrar från Sverige, Frankrike och Belgien beslutade att bilda en arbetsgrupp för att förhindra liknande kravaller i framtiden. Gruppen ska träffas inför toppmötena i belgiska Gent och Laeken.

- Det får inte fortsätta att eskalera. Vi accepterar inte mer, säger Göran Persson, till TT.

I natt enades polismästaren i västra Götalands län i samråd med rikspolischefen om att bryta Schengenavtalet under toppmötet och sätta in yttre gränskontroller i Göteborgs hamn. Syftet var att stoppa ett antal danska anarkister som var på väg till Göteborg men dessa kunde avvisas vid gränsen.

Håkan Jaldung har trots att han anser att situationen varit under kontroll upplevt att stämningen tidvis varit mycket hotfull.

- I framtiden anser Jaldung att EU-toppmötet som det i Göteborg inte ska hållas i städer, utan ute på landsbygden eller på andra platser som helt kan kontrolleras.

- Det bör göras som det gjordes i Porto, det vill säga tre mil från staden inne på en avspärrad militärförläggning, säger Jaldung till TT.

Under eftermiddagen avslutas toppmötet och E6 hålls då stängd för trafik i södergående riktning genom Göteborg för att skapa fri lejd när stats- och regeringscheferna lämnar toppmötet och Göteborg bakom sig.

Magnus Ringman, Annika Sohlander