Toppmöte mellan Putin och Bush

Träffas igen i juli i Ryssland

NYHETER

I dag möttes öst och väst i Slovenien.

President Bush och Vladimir Putin träffades för första gången i huvudstaden Ljubljana för att samtala om USAs och Rysslands framtida relationer.

Men inga konkreta beslut väntas - i dag ska de mest lära känna varandra.

- Vi kom väl överens, förklarade Bush efteråt för nyhetsbyrån AP.

Foto: AP/PETER DEJONG
I dag möttes Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president George W Bush för första gången. Mötet ägde rum i Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Toppmötet mellan de bägge presidenterna var historiskt då Bush och Putin aldrig tidiagre träffats. Mötet kommer att handla bland annat om Natos utvidgning österut.

Mötet mellan Putin och Bush ägde runm i drygt två timmar i en medeltida borg nära huvudstaden Ljubljana. De två väntades bland annat avhandla militäralliansen Natos utvidgning österut, situationen på Balkan och läget i Mellanöstern.

Demonstranter greps

Protesterna innan och under toppmötet blev inte på långt när lika omfattande som i Göteborg. Strax före mötet grep polisen 18 medlemmar av miljöorganisationen Greenpeace som demonstrerade vid den amerikanska ambassaden, rapporterade Reuters.

Efter att ha träffat både den amerikanske och ryske presidenten sa Sloveniens premiärminister, Janez Drnovsek, till nyhetsbyrån AP att han hoppades att deras möte skulle bli starten till en ”ny dialog, ett nytt samarbete mellan de två länderna”.

Både Drnnovsek och den slovenske presidenten Milan Kuncan träffade ledarna var för sig innan toppmötet.

Drnovsek sa då att eftersom USA tydligen inte vill ”ge upp” sitt vapenrustningsprogram så är ”det bästa vi kan göra att samordna detta med Ryssland och Europa, så det inte blir mer upprustning och mer oroligheter”.

- Det bästa vore nedrustning. Syftet är att minska vapenarsenalen i världen och eftersom det är en omöjlighet så krävs det en överenskommelse, sa Drnovsek.

Både Natoplanerna och USA:s planer på en ''robotsköld'' väcker harm i Ryssland, som anser att ett nytt robotförsvar skulle bryta mot 1982 års ABM-avtal mellan de två regeringarna.

USA retar sig å sin sida på att Ryssland säljer varor till Iran som enligt USA kan användas för att sätta samman massförstörelsevapen.

Bush förklarade efter mötet att han skulle önska att presidenterna när de möts igen diskuterar vad han kallade ''nya ramar för säkerhetssamarbetet'' mellan de två länderna. Putin betonade dock att Ryssland fortfarande ser ABM-avtalet som en grundsten för global säkerhet.

Diskuterade Makedonien

Drnovsek diskuterade också situationen i Makedonien med Bush och Putin. Makedonien är precis som Slovenien en del av det forna Jugoslavien.

Den slovenske premiärministern informerade presidenterna om att han inte tror att Makedonien kan stoppa kriget på egen hand utan att det behövs internationell hjälp.

– Om Makedonien blev lämnade ensamma skulle konflikten försämras och i slutändan kommer det att bli nödvändigt med internationell hjälp.

Slovenien, som har två miljoner invånare, hoppas att få bli medlem i NATO i samband med alliansens toppmöte i Prag , 2003.

Drnovsek sa efter mötet att Bush inte kunde eller inte ville bekräfta att Slovenien skulle få bli en ny medlem men att den amerikanske presidenten haft en positiv attityd till Slovenien som land.

Många politiska kännare hävdar att det första toppmötet mellan de två ledarna knappast kommer att ge något av substans utan att det mer handlar om personkemi, att de två ska lära känna varandra för att fortsätta samtalen kring de riktigt viktiga frågorna.

De ska träffas igen redan i juli, meddelade Bush som själv har tackat ja till att besöka Ryssland, medan Putin har sagt ja till att besöka USA i höst. Exakta datum meddelades inte.

Annika Sohlander