Regeringen ska se över polisens befogenheter

Ingvar Carlsson leder ny kommitté

NYHETER

Efter kravallerna i Göteborg ska regeringen nu tillsätta en kommitté för att se över polisens befogenheter och möjligheter när det gäller att förebygga och bekämpa upplopp.

Kommittén ska ledas av Ingvar Carlsson.

Justitieminister Thomas Bodström gav beskedet om kommittén på söndagseftermiddagen. Det formella beslutet ska tas vid nästa regeringssammanträde den 20 juni.

- Det är fullkomligt oacceptabelt att samhället och de enskilda - bland annat de poliser som ska bevaka ordningen - ska behöva utsättas för våld och förstörelse av det slag som vi har sett i Göteborg, säger Bodström i ett pressmeddelande.

Kommittén ska ledas av Ingvar Carlsson. I kommittén ska också Ulf Adelsohn, landshövding i Stockholms län, ingå. Bland annat ska kommittén:

? utreda möjligheter att underlätta identifiering av deltagare i upplopp

? utreda behovet av ändrade regler och rutiner för inre gränskontroll

? överväga om reglerna om frihetsberövande är ändamålsenligt utformade

? undersöka rättsliga hinder för polisen att använda viss utrustning vid kravaller

Samtidigt gjordes under söndagen en sammanfattning av våldsamheterna i Göteborg.

Under toppmötet har sammanlagt 536 personer gripits. 131 av dem är eller har varit gripna och 23 personer är häktade. De flesta av de häktade misstänks för våldsamt upplopp.

Dessutom har 395 personer omhändertagits enligt polislagens 13:e paragraf. Sju personer var på söndagen fortfarande i förvar med stöd av utlänningslagen.

Polisen försvarar husrannsakan

Klockan 15.00 på söndagseftermiddagen höll polisen i Göteborg en presskonferens. Insatschefen Håkan Jaldung försvarade där polisens husrannsakan på Schillerska gymnasiet på lördagen.

- Det var en rutininsats för efterforskande av skjutvapen. Sådana görs 3-4 gånger i veckan här i Göteborg, men på grund av det allvarliga ordningsläget utfördes insatsen på Schillerska med stor kraft, för att få tempo i åtgärderna, sa Jaldung på presskonferensen.

- Om det funnits någon med vapen där inne, hade det inneburit en stor fara.

Sammanlagt omhändertogs sju personer på Schillerska, misstänkta för brott mot utlänningslagen. Polisen vill inte avslöja vad man hittade under tillslaget mot skolan.

Rykten om demonstration

Strax efter klockan 19 på lördagskvällen hade cirka 500 kravallutrustade poliser omringat Järntorget, där omkring 800 personer befann sig. Under eftermiddagen hade ett rykte spridits om att en demonstration utan tillstånd skulle hållas på platsen.

Polismästare Jaldung angav två skäl till aktionen.

- För det första hade vi fått indikationer på att anarkister planerade en vandalrusning längs Linnégatan, liknande den på Avenyn dagen innan. Vi påträffade också förråd av gatsten och tillhyggen i området, bland annat i containrar.

- Dessutom trodde vi oss veta att en tysk medborgare, beväpnad med skjutvapen, fanns på Järntorget. När aktionen inleddes hoppade den misstänkte omedelbart in på restaurang Gillestugans uteservering. Eftersom vi förutsatte att han var beväpnad, innebar det en stor risk att försöka gripa honom inne på restaurangen.

Den tyske medborgaren var ännu på söndagseftermiddagen på fri fot.

På söndagen meddelade också dansk polis att man ska inleda en intensiv jakt på de autonoma danskar som deltagit i våldsamheterna i Göteborg.

- På begäran av den svenska polisen ska vi inleda en klappjakt. Om de har bilder av orosmakarna vill vi gärna ha dem. För det kan ju vara så att vi känner till dem, säger Per Larsen, kriminalinspektör vid Köpenhamnspolisen till Berlingske Tidende.

Andreas Alfredsson, TT ( )