Frikänd – efter 22 år

NYHETER

NEW YORK

I 22 år har Jerry Frank Townsend, 49, suttit i fängelse för brott han inte begått.

Han erkände flera mord - för att han ville hjälpa poliserna.

Att han var utvecklingsstörd och på en åtta-årings nivå brydde sig polisen inte om.

Foto: AP
OSKYLDIG Jerry Frank Townsend erkände flera mord - för att han ville vara poliserna till lags. 22 år senare har det visats att han är oskyldig till morden.

Townsend släpptes under helgen sedan DNA-tester bevisat att den 49-årige mannen inte begått flera av de brott han erkänt.

- Det är uppenbart att Townsend är offer för en enorm tragedi, sa domaren Scott Silverman när han fattade beslutet om frigivning, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Townsend hade suttit resten av sitt liv bakom lås och bom om inte Silverman ingripit. Den 49-årige mannen avtjänade sju livstidsstraff.

Pinsamt för rättsväsendet

Historien är pinsam för det amerikanska rättsväsendet. Den visar hur lätt människor döms till livslånga straff. Även om deras IQ är jämförbar med ett barns.

Problemen började när en gravid kvinna våldtogs mitt på ljusa dagen på en gata i Miami. Offret och flera vittnen pekade senare ut Townsend som gärningsmannen.

När poliserna förhörde Townsend om våldtäkten började han erkänna andra brott. När han inte kom ihåg detaljer fyllde polisen i och den utvecklingsstörde nickade.

- Townsend gillade polismännen, säger Miamis vice polischef James Chambliss. Dom var hans kompisar. Han gjorde allt för att vara hjälpsam.

Belöningen blev 22 år i fängelse.

Inga åtgärder mot polismännen

Chambliss planerar inte att vidta några åtgärder mot de polismän som förhörde Townsend.

- Båda har rykte om sig att vara duktiga förhörsledare, säger Chambliss. Jag tror dom var övertygade om att de hade rätt person.

Townsend får troligen ingen ersättning för åren han suttit oskyldigt fängslad.

Wolfgang Hansson