Bark från Afrika kan bota cancer

Sensationella testresultat i brittisk studie

NYHETER

LONDON

Detta kan vara genombrottet i mänsklighetens kamp mot cancern.

Brittiska forskare har nått sensationella testresultat med en helt ny medicin, utvunnen ur barken av ett afrikanskt pilträd.

Helande träd Det nya medlet kommer från det afrikanska pilträdet.

Kombinerat med strålterapi ska behandlingen enligt forskarna ha utplånat 85 procent av de mänskliga cancertumörerna i de försök som gjorts på djur.

Efter nio månader var försöksdjuren fortfarande helt fria från cancerceller.

Forskarteamet, lett av professor Richard Begent vid Royal Free Hospital, ska nu gå vidare och prova behandlingen på 200 cancersjuka patienter.

Optimismen är stor. Den dubbla chockbehandling som tumörerna utsätts för attackerar dem först från insidan och ut - därefter från utsidan och in. Samtidigt har medicinen ingen påverkan på frisk vävnad i kroppen.

Medicinen svälter tumören

Det nya medlet heter Combretastatin (CA4P) och härstammar från det afrikanska växtriket. När det kommer in i kroppen förstör det alla blodkärl som förser tumörerna med näring.

Därefter vidtar strålterapin som förser cellerna med antikroppar som imiterar kroppens immunsystem.

Var för sig kan de två behandlingarna inte förstöra alla cancerceller - men tillsammans blir de ett så effektivt vapen att forskarna tror sig ha funnit ett livslångt botemedel.

Innan medicinen testats på människor vill dock professor Begent inte slå på stortrumman.

- Ingen kan garantera att vi nu kommer att kunna bota alla cancersjuka människor. Men försöken ser ytterst lovande ut, säger han till BBC.

Doktor Lesley Walker på den brittiska cancerkampanjen är dock säker på att detta är framtidens behandlingsmetod mot cancer.

- Det är det vi har sagt hela tiden, att mediciner som söker sig direkt till tumörerna och inte skadar frisk vävnad är de bästa. Det här ser ut att vara en oerhört lyckosam terapiform som har den fördelen att den reducerar bieffekterna för patienten, säger han.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM