Mette-Marit hårdpluggar inför sitt nya kungliga liv

NYHETER

Mette-Marit, 27, är förmodligen Norges mest omskrivna person just nu. Såväl hennes kläder, som hennes bröllop och bakgrund - allt synas i sömmarna.

- Första gången tidningarna skrev om mig grät jag i två dygn, säger hon till tidningen Dagsavisen.

Den 25 augusti gifter sig Mette-Marit Tjessem Höiby och kronprins Haakon av Norge. Bröllopet direktsänds i norsk tv. I en intervju i norska Dagsavisen berättar Mette-Marit om livet som blivande kronprinsessa.

- Jag är ganska nervös inför bröllopet. Vi ska ha ett par - nej, tre, fyra, fem genomgångar i kyrkan, säger Mette-Marit.

Hon har fått ett eget kontor i slottet intill Haakons och nu lärs hon upp till kronprinsessa - och så småningom drottning. Europeiska kungahus och norsk förvaltning står på schemat.

Handlat kläder för 300 000

Det nya kungliga livet kräver en helt ny garderob. Mette-Marit har nyligen varit i New York och handlat kläder för 300 000 kronor.

- Jag hade inte så många galaklänningar när jag träffade Haakon. Det är mycket som är nytt för mig. Att ha hatt till exempel.

Första mötet med pressen blev en chock.

- Jag gick igenom en svår process förra sommaren och förde en existentiell diskussion med mig själv. Efter det har det blivit extra viktigt för mig att vara en god människa. Jag vill göra mig förtjänt av rollen som kronprinsessa.

Anna-Maria Wiklund

ARTIKELN HANDLAR OM