Polisens radiotrafik utlagd på nätet

Vem som helst kan lyssna

NYHETER

Polisens radiotrafik har kunnat avlyssnas på nätet under EU-mötet i Göteborg.

Vem som helst med internetuppkoppling har kunnat få reda på telefonnummer till poliser, grupperingsorder och signalement på misstänkta brottslingar.

Radiosändningarna har lagts ut på nättet av datahackare.

- Vi snubblade över det här och lade ut det på internet för att det går. Vi hade tänkt lägga ut utländsk amatörradio men fick in polistrafiken och lade ut den istället, säger an av hackarna till Göteborgs-Postens nätupplaga.

Inte olaglig

Enligt hackarna själva är verksamheten inte olaglig på något sätt.

- På internet får man lägga ut vad som helst. Vem som helst får äga en radiomottagare som kan ta emot särskilda frekvenser som polisen använder sig av. Det är dock inte tillåtet att sprida informationen vidare till tredje person eller utnyttja informationen på annat sätt, säger hackaren till GP.

Finns på nätet i USA

Det är inte första gången polisradio sänds på nätet. För många år sedan gjordes den amerikanska polisens radio tillgänglig på nätet. Även dansk polisradio har dykt upp och försvunnit.

Man vet också att militanta aktivister tillämpat avlyssning vid flera tillfällen.

För polisen i Västsverige är det dock något helt nytt. Ingen vet ännu om de våldsamma aktivisterna avlyssnat polisradion under EU-toppmötet i Göteborg.

- Vi känner till internetsidan och hanterar frågan, säger Björn Englund, vakthavande befäl på Göteborgspolisens ledningscentral till GP.

Andreas Alfredsson