Färgattack mot svenska ambassaden i Bern

Maskerade aktivister protesterade på flera orter i Europa

NYHETER

Två svenska ambassader har under helgen utsatts för attacker i protest mot polisens agerande i Göteborg.

Demonstrationer mot svenska polisens agerande i Göteborg hölls både i Bern och Zürich på söndagen, rapporterade schweizisk polis.

Maskerade demonstranter kastade färg på svenska ambassaden i Bern.

Foto: AP
Vid en protestaktion i Bern kastade maskerade personer påsar med färg på svenska ambassaden.

Ett hundratal demonstranter protesterade utanför svenska konsulatet i Zürich mot polisens agerande under EU-toppmötet i Göteborg, rapporterar den schweiziska nyhetsbyrån SDA.

Protesten i Zürich genomfördes utan våld. I Bern sågs sex personer med masker kasta påsar med färg på svenska ambassaden tidigt på söndagen, rapporterade polisen.

I lördags utsattes den svenska ambassaden i Oslo för fönsterkrossning och slagord skrevs på väggarna. I samband med den attacken hade någon klottrat ''Stopp skytinga'' och ''Nei til EU'', rapporterar nyhetsbyrån NTB.

- Vi har begärt och fått förstärkt skydd av polisen både vid ambassaden och vid ambassadörens bostad, sade pressrådet Hélena Bothorp till TT i lördags.

Även utanför den svenska ambassaden i Helsingfors genomfördes på lördagen en mindre demonstration till stöd för demonstranterna i Göteborg.

Arrangör var organisationen Vänsterunga och de knappt 30 deltagarna fördömde den svenska polisens agerande vid kravallerna i Göteborg, skriver finländska nyhetsbyrån FNB.

Kräver vattenkanoner

Efter oroligheterna i samband med EU-toppmötet i Göteborg väcktes frågan direkt i Danmark om att ge polisen möjlighet att använda vattenkanoner mot militanta demonstranter vid de toppmöten som ska arrangeras i Danmark under landets ordförandeperiod andra halvåret 2002.

- Vattenkanoner är ett utmärkt avskräckande medel, sade Dansk folkepartis rättspolitiske talesman Peter Skaarup som på lördagen krävde att den danska polisen bör skaffa vattenkanoner.

Men både polisledningen och den socialdemokratiske justitieministern Frank Jensen är tveksamma, skriver Berlingske Tidende. Båda befarar att vattenkanonerna kan trappa upp våldet.

- Man ska vara försiktig med att ta nya maktmedel i bruk eftersom det kan leda till en upptrappning av situationen, säger vicedirektör Kjaergaard Möller vid ordningspolisen i Köpenhamn till tidningen.

Istället kommer myndigheterna troligen att satsa på att tillfälligt upphäva Schengenavtalet och därmed få möjlighet till inresekontroll vid gränserna i samband med toppmötena. Motsvarande steg togs i Göteborg, men först sedan oroligheterna var ett faktum.

Listan på nätet

UD:s lista över svenska ambassader och representationer utomlands finns utlagd på den alternativa webbnyhetplatsen Indymedias debattsida under rubriken ”Targets”.

Inlägget är gjort av någon som kallar sig subCommandante”.

På webbplatsen pågår en intensiv debatt om aktivisternas metoder vid kravallerna i Göteborg och den opinionsskada våldet åsamkat de egna organisationerna.

Den tyske inrikesministern Otto Schily föreslog på söndagen reseförbud för våldsinriktade demonstranter med anledning av erfarenheterna från Göteborg. Utreseförbudet för fotbollshuliganer inför EM i fotboll visade sig vara mycket effektivt, sade Schily på söndagen.

Man kan överväga utreseförbud också för personer som vill ”störa det internationella samarbetet mellan demokratiska stater med tungt kriminella attacker”, sade Schily.

TT-AFP ( )

ARTIKELN HANDLAR OM