Salvan förstörde kvinnans hud och syn

Läkemedelsverket varnar för bluffsalvor

NYHETER

Jeanette Skog fick synproblem och förtunnad hud efter att ha köpt eksemsalva av en försäljare.

Salvan innehöll skadligt höga doser av kortison.

- Marknaden håller på att svämmas över med oseriösa produkter, säger Björn Beermann på Läkemedelsverket.

Ända sedan barndomen har Jeanette Skog från Kungsbacka haft problem med eksem. Huden har spruckit upp, kliat och bildat sår över hela kroppen.

För några år sedan fick hon tips från en sjuksköterska om preparatet Psorial som innehöll "Dödahavsextrakt".

Reultatet - en katastrof

- Jag blev väldigt bra kort tid efter jag börjat använda den. Dum som jag var trodde jag att salvan fungerade, säger Jeanette.

Snart blev hennes hudläkare misstänksam och skickade in en burk till Läkemedelsverket för analys. Salvan innehöll höga doser av ett i Sverige förbjudet kortisonpreparat.

Men då hade Jeanette redan använt preparatet i ett år och resultatet blev en katastrof. Huden blev skör och klådan förvärrades.

- På en kort tid försämrades också min syn ganska mycket. Jag ser grumligt på ena ögat och får lätt sår på hornhinnorna.

Läkemedelsverket förbjöd preparatet Psorial för flera år sedan, men trots det har det fortsatt att säljas. Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket, beskriver effekten av salvorna som förödande.

- Huden blir uttunnad och skör som hos en åldring.

Han menar att antalet oseriösa läkemedelsprodukter ökat under senare år. I höstas dök det upp kvicksilverhaltiga tvålar som skulle vara antiseptiska.

- Det är en massa bluffmakeri inom det här området. Vi tycker att man ska vara aktsam med produkter som inte kommer från välkända företag eller butikskedjor.

Försäljaren är polisanmäld

Han lägger delvis skulden på internet.

- Sök på en övergripande hälsoterm på internet. Då hittar du tusentals hemsidor. Det finns i princip ingen möjlighet att kontrollera det här.

Jeanette Skog har polisanmält försäljaren och hans företag Mimpex, men brottet bedömdes vara preskriberat och förundersökningen lades ned. Men eftersom produkten nyligen dykt upp i hälsokostaffärer i Göteborg tänker Jeanette göra ett nytt försök.

- Det här är en kränkning som inte riktigt går att förklara. Försäljaren lovade dyrt och heligt att det skulle fungera.

Andreas Fahlén