Lugn i Göteborg

Men vandaliseringen fortsätter utanför Sverige

NYHETER

Efter kravallerna i Göteborg är svenska ambassader och konsulat nya terrormål.

Aktivister uppmanas även att slå till mot Ikea.

Flera attacker är redan utförda och hotet ses så allvarligt att Säpo har gripit in.

I går morse attackerades svenska ambassaden i Bern, Schweiz, av maskerade personer. Polisen hade vaktat byggnaden under natten, men när bevakningen upphörde slog gruppen till.

- Sex personer kastade färg på ambassaden. På generalkonsulatet i Zürich hade det sprayats "Mördare", "Göteborg" och "Seattle". Vi försöker ha ögonen öppna och hoppas att det inte kommer mer, säger Folke Löfgren, ambassadör i Bern.

Hot och uppmaningar på internet

Efter kravallerna i Göteborg förekommer en mängd hot mot svenska utlandsmyndigheter, framförda genom hemsidor på internet. Där uppmanas aktivister att "storma ambassaderna". En sida uppmanar till aktioner mot Sveriges ambassad i Washington, USA.

- Vi har extra bevakning både vid ambassaden och residenset, säger Jan Eliasson, ambassadör i Washington och kabinettssekreterare UD.

- Vi har sett vad som kan åstadkommas, så vi måste vara försiktiga. Jag gick på Avenyn i fredags. Det var den mest sorgesamma promenad jag har tagit i Göteborg.

På en webbnyhetsplats finns UD:s lista över svenska representationer i världen utlagd - under rubriken "Targets" (mål).

I Oslo har fönsterrutor på den svenska ambassadbyggnaden krossats. Slagord som "Ner med EU" och "Stoppa kapitalismen" har sprayats på väggarna.

Demonstrationer och skärpt bevakning

- Det har varit demonstrationer vid ambassaden i Helsingfors, vid konsulatet i Zürich och konsulatet i Turin, säger UD:s pressråd Gösta Grassman.

I lördags skickade UD ett meddelande till samtliga svenska utlandsmyndigheter. Där uppmanas ambassaderna att skärpa vaksamheten och meddela honorarkonsulaten om risken. Även möbeljätten Ikea pekas på internet ut som ett aktivistmål - "Demonstrera och uppträd där".

De nationella polismyndigheterna har informerats av svenska säkerhetspolisen, Säpo.

- Hoten tas på allvar, säger Gösta Grassman.

Walter Repo