Exkungen mot storseger i valet i Bulgarien

Premiärminister Kostov erkänner sig besegrad

NYHETER

SOFIA

Bulgariens exkung såg på måndagsmorgonen ut att gå segrande ur landets parlamentsval. Hans blott två månader gamla parti NMS II hade då fått 45,4 procent av rösterna när det drygt hälften rösterna räknats.

Premiärminister Ivan Kostovs UDF hade fått 19,3 procent av rösterna.

Kostov erkände sent på söndagskvällen att hans parti UDF blivit besegrat. Kostov sade att huvudorsaken var att hans regering försökt stabilisera landets ekonomi efter krisen 1996-97 samtidigt som den genomfört reformer.

- Vi har fattat en rad impopulära beslut och också gjort misstag, sade Kostov.

Egen majoritet i parlamentet, som var exkungens mål, föreföll dock utesluten och sega koalitionsförhandlingar tros vara att vänta.

Sent på söndagskvällen förklarade sig exkungen beredd att bilda en koalition med alla partier som delar hans politiska mål. Han varnade samtidigt för att koalitionsförhandlingar inte blir lätta.

- För att bilda en koalition måste vi ha samtal. Vi måste först se vilka de definitiva valsiffrorna blir. Vår nationella rörelse är redo att ta sin del av ansvaret för att styra landet, sade exkungen.

Han upprepade att hans parti på det utrikespolitiska planet har som huvudmål att föra in Bulgarien i västländska institutioner som EU och Nato.

Som första före detta östblocksmedlem har bulgarerna haft sin förre kung som favorit till valsegern, detta trots att den 64-årige Simeon II:s allians NMS II (Nationella rörelsen Simeon II) bildades för bara två månader sedan.

Den regerande höger-mittenalliansen UDF under premiärminister Ivan Kostov ogillas på grund av den svältkur Kostov satt den bulgariska ekonomin på under sina fyra år.

Det är dock inte omedelbart fråga om att Simeon ska bli kung igen. Han har inte sagt något bestämt om sina planer beträffande kungadömet.

Den skäggige exkungen har bott större delen av sitt liv i Spanien, där han framgångsrikt har försörjt sig som affärsman.

Partiet bildades i april

MNS II bildades först i april av två redan existerande, mindre kända partier. Simeon hade innan dess haft svårigheter att få ställa upp av författningsskäl.

Baserat på vallokalsundersökningarna gick det inte att dra slutsatser om huruvida kungens parti når egen majoritet i parlamentet, som har 240 platser.

I en intervju med AFP har Simeon sagt att han kan tänka sig att bilda koalition med UDF. Kostov har inte uteslutit möjligheten.

Simeon, som tvingades lämna tronen vid åtta års ålder, har lovat sätta fart på ekonomin och förbättra situationen för väljarna inom 800 dagar om hans allians vinner.

Motståndarna anser hans vallöften omöjliga att förverkliga och hävdar att de dessutom är inflationsdrivande. Bulgarerna fasar för inflation efter att ha upplevt galopperande prisökningar i mitten av 90-talet.

TT-AFP