Oskyldig pekades ut på Riksbanken – begick självmord

NYHETER

En anställd på Riksbanken hjälpte en kollega att ta med sig skrotad datautrustning hem, i tron att det var tillåtet.

Han anklagades för stöld och togs ur tjänst.

Tio dagar senare tog mannen sitt liv.

Foto: TOMMY MARDELL
BLEV POLISANMÄLD Han anklagades för att ha stulit datautrustning från Riksbanken, polisanmäldes och togs ur tjänst. Tio dagar senare tog han sitt liv. Men mannen var oskyldig – han hade hjälpt en kollega att lasta ur datautrustning ur en container.

En missuppfattning kan ha lett till att en av Riksbankens anställda tog sitt liv i december i fjol. Han blev anklagad för stöld och detta tros ligga bakom mannens självmord, skriver Svenska Dagbladet.

– Det här är en djupt tragisk händelse som känslomässigt har berört många i banken, givetvis frågar sig anställda och anhöriga om händelsen hade kunnat undvikas, säger Leif Jacobsson, informationschef på Riksbanken.

Bankledningen polisanmälde mannen och hans kollega, för att ha tagit hem utrustning, som många anställda trodde var tillåtet.

– Riksbankens ställning gör att alla misstankar om brott måste utredas omgående.

Tillsatte utredning

Riksbanken tillsatte omedelbart en oberoende utredning, gjord av Lagerlöf & Lehman Advokatbyrå, som granskat fallet. Man har inte funnit att Riksbanken gjort några formella fel.

Advokater kritiska

Men advokatbyrån riktar ändå viss kritik mot banken när det gäller de eventuella bristerna i informationen. Kritiken gäller även det faktum att ingen från facket närvarade vid samtalen mellan den anklagade och Riksbanksledningen.

Tydligare information om de regler som gällde kasserad datautrustning skulle kunnat förebygga tragedin. Många anställda trodde att det var fritt fram att ta datadelar.

Riksbankens egna utredning visade senare visat att mannen endast hade hjälpt sin kollega att lasta ur datautrustningen ur en container.

Mannen hade arbetat på Riksbanken en längre tid och hade aldrig fått några anmärkningar mot sig.

Petra Axlund