Exkung Simeon vann Bulgariens val

NYHETER

SOFIA

Bulgariens exkung Simeon vann en jordskredsseger i landets parlamentsval. Det stod klart på måndagsmorgonen, då det officiella slutresultatet tillkännagavs: 43,4 procent av rösterna gick till Simeon II:s valallians NMS II.

Det innebär att alliansen får absolut majoritet i parlamentet. Alliansen av två tidigare föga kända högerpartier bildades för bara ett par månader sedan. Den 64-årige exkungen ställde själv inte upp som kandidat i valet utan verkade bara via alliansen. Vilken hans roll blir efter valet är inte klart. Han har sagt att han inte vill bli premiärminister.

Premiärminister Ivan Kostov erkände sent på söndagskvällen att hans parti UDF blivit besegrat. Partiet hade då fått 19,3 procent av rösterna. Kostov sade att huvudorsaken var att hans regering försökt stabilisera landets ekonomi efter krisen 1996-97 samtidigt som den genomfört reformer.

- Vi har fattat en rad impopulära beslut och också gjort misstag, sade Kostov.

Kungen sade under söndagskvällen, då det var uppenbart att han var på väg att vinna, att alliansen på det utrikespolitiska planet har som huvudmål att föra in Bulgarien i västerländska institutioner som EU och Nato.

Som första före detta östblocksmedlem har bulgarerna haft sin förre kung som favorit till valsegern.

Den regerande höger-mittenalliansen UDF under premiärminister Ivan Kostov ogillas på grund av den svältkur Kostov satt den bulgariska ekonomin på under sina fyra år.

Det är inte omedelbart fråga om att Simeon ska bli kung igen. Han har inte sagt något bestämt om sina planer beträffande kungadömet.

Den skäggige exkungen har bott större delen av sitt liv i Spanien, där han framgångsrikt har försörjt sig som affärsman.

MNS II bildades först i april av två redan existerande, mindre kända partier. Simeon hade innan dess haft svårigheter att få ställa upp av författningsskäl.

Simeon, som tvingades lämna tronen vid åtta års ålder, har lovat sätta fart på ekonomin och förbättra situationen för väljarna inom 800 dagar om hans allians vinner.

Motståndarna anser hans vallöften omöjliga att förverkliga och hävdar att de dessutom är inflationsdrivande. Bulgarerna fasar för inflation efter att ha upplevt galopperande prisökningar i mitten av 90-talet.

TT-AFP