Chattet med Lars Ohly

NYHETER

Missade du chattet med Lars Ohly, riksdagsledamot för vänsterpartiet, om kravallerna i Göteborg och resultatet av EU-mötet?

Här kan du läsa det i efterhand.

Zacke säger: Hej Lars. Är ni och sossarna som ler och långhalm i frågan om polisens agerande i Göteborg?

Lars Ohly säger: Det vet jag inte. En del provovokationer har vi sett, det stora ansvaret ligger ligger på ligister och vandaler.

alban säger: Varför förlägger man inte EU-toppmötena utanför städerna, där det inte finns något att förstöra?

Lars Ohly säger: Man ska lägga dem i bryssel i fortsättningen. Det beslutade man i Nice nu senast. Det är rätt tycker jag. Det är ett rese teatersällskap som inte ska åka runt i Europa.

Ninni säger: Hej. Är inte du en fegis som inte bara helt tar avstånd från sånt här som kravallerna i Göteborg?

Lars Ohly säger: Du - vi tar fullständigt avstånd från alla som på något sätt använt våld, exempelvis stenkastning. Men demonstrationer tycker jag är bra. Det skändade även våran rätt att demonstrera.

Tommy säger: Hur känns det att sympatisörer med erat parti beter sig som svin?

Lars Ohly säger: Jag tror inte att någon sympatisör till Vänsterpartiet eller Ung Vänster betett sig som svin. De som vi sett har skött sig exemplariskt.

charles säger: Är du nöjd med vad Sverige åstadkommit under EU-halvåret?

Lars Ohly säger: Nej. Det har tagits få svenska initiativ. Man har rullat på med vad som varit beslutat sedan tidigare. Och det värsta är att militariseringen av EU fortsatt snabbt under EU. Det vi är kritiska mot är en EU-armé. Och det arbetet däremot har gått fort.

Rebecca säger: ni tar avstånd från våldet säger du... Hur kommer det sig att Ung Vänster är med i allt då?

Lars Ohly säger: De var inte med i kravallerna. Utan tog ansvar för de fredliga demonstrationerna på ett bra sätt.Det finns ingen ung vänstrare som anhållits eller som setts kasta sten. De har hållit sig till fredliga demonstrationer och skött sig exemplariskt.

Ninni säger: Vad tycker du - ska det vara förbjudet att ha mask på sig när man demionstrerar? har inte demonstrationer spelat ut sin roll??

Lars Ohly säger: Första frågan: Det bör vara förbjudet med mask. Och demonstrationsledarna har kommit fram till att det var förbjudet på fredagen och lördagen. Jag rykcte själv av masken på en 14-åring på lördagen. Andra frågan: Man ska inte sluta demonstrera.

Lars Ohly säger: Då tar vandalerna över demonstrationerna.

alban säger: Borde polisen få använda vattenkanoner och tårgas?

Lars Ohly säger: Nej. Det skulle bara göra saker värre, och det tror polisen också om jag förstår saken rätt. Tårgas slår blint mot alla i närheten. Vattenkanonser är bra om man fullkomligt vill rensa en gata, om man har i princip krigstillstånd och utegångsförbud.

m203 säger: ung vänster och afa hade möten tillsammans och jublade tillsammans när man skrek att man skulle krossa polisen. Samtidigt säger schyman att man måste skydda sig från polisen förtryck. Inte en enda gång har jag hört vp ta avstånd från afa varför?

Lars Ohly säger: Då har du lyssnat dåligt. Gudrun Scymans tal på Götaplatsen var en uppgörelse med de som vill förstöra för våra fredliga demonstrationer för ett annat EU. Och uppgifterna om att afa och Ung Vänster skulle ha jublat känner jag inte till.

charles säger: Tror du att utlandets bild av Sverige skadats av kravallerna?

Lars Ohly säger: JA. Göteborg framstod som en belägrad stad under flera dagar. Men det värsta var att 25 000 demonstranter hamnade i bakgrunden av några hundra våldsverkare.

_Emma_ säger: Hej Lars, Tycker du att poliserna gjorde ett bra jobba i göteborg?

Lars Ohly säger: Inte alla. Det fanns exempel på provokationer från polisens sida. Avstängningen av gymnasierna var inte välbetänkta. det fanns poliser som kastade sten tillbaka på demonstratnerna, det får man inte göra. Men i stort var det inte polisens fel att det urartade, det är viktigt att säga.

Misan säger: Finns det vänsterpartister som är för våldsaktioner i vissa fall?

Lars Ohly säger: Inte vad jag känner till. Och om de gör det så är de emot resten av partiet. har aldrig gällt att ta makten med våld inom svenska kommunistpartiet eller vänsterpartiet. Därenmot finns det befrielsekrig på platser i världen, men det handlar det inte om i Sverige.

Josef Stalin säger: Vad betyder Gudruns fras " Civil olydnad", och skall butiksägarna betala för kalaset?

Lars Ohly säger: Första frågan, civil olydnad är att gömma flyktingar och krama träd som ska fällas för motorvägsbyggen, men inte att göra våldsamt motstånd. Jag tycker inte butiksägarna ska betala. Om försäkringsbolagen inte betalar bör staten utreda om de ska göra

Lars Ohly säger: det.

Carl Runeman säger: Vi speglar oss i våra medmänniskor, är inte våldet i Göteborg bara en spegling av hur misshandlade ungdomarna känner sig av samhället

Lars Ohly säger: Det var en svår fråga. det finns rena upprorsmakare. Men så finns det ett antal ungdomar som dras med. Bakgrunuden till varför de dras med kan ligga i känaslan av vanmakt och att ingen lyssnar på dem.

Fredrik1 säger: Vilken är er allra viktigaste fråga i samarbetet med sossarna?

Lars Ohly säger: Att minska klass- och könsskillnader.

Mr T säger: Om man kräver att polisen skall ha nummer för att kunna identifieras, skall man även kräva att demonstrater också har det.

Lars Ohly säger: Nummer ska de inte ha. Men de ska inte vara makserade.

Talbot säger: Hur kan Ung Vänster gå i samma tåg som AFA???

Lars Ohly säger: På lördagen fanns en demonstration där afa fanns med som en av 80 organisationer. Det beslutet att låta afa gå med, tycker jag var fel. Ung Vänster fick ställa upp på samma plattform, och demonstrationsledningen tillätt afa att ansluta sig.

nickee säger: Ser du ett problem med att gå i en demonstration där det finns maskerade element?

Lars Ohly säger: ja, det är därför vi förbjuder det i våra demonstrationer. Jag tycker det borde vara rimligt att även demonstranter visar sitt ansikte.

höger säger: Har ni inom partiet haft något möte om det som hände i Göteborg ? Vad har ni då kommit fram till ?

Lars Ohly säger: Vi hade partistyrelsemöte samtidigt med Toppmötet i Göteborg, och vi tog ett uttalande med avståndstagande från allt våld. Vi har inte hunnit analysera detta ytterligare.

siattam säger: Hej Lars själv tycker jag att polisen borde få nännu större resurser att slå ned på stenkastande ungdomar hade gärna sett millitären ute också som i prag vad tycker du

Lars Ohly säger: Absolut inte. Man ska inte trappa upp det här våldet på ligisternas villkor. men kanske se om man kan omhänderta människor mer än sex timmar om de är inblandade i upplopp, inget mer våld från samhällets sida. Då skulle fredliga demonstr förlora

Lars Ohly säger: rätten att demonstrera

ola säger: Efter två världskrig så är faktiskt EU det enda vettiga alternativ som uppstått för att undvika liknande. Borde vi inte försöka gör ngt bra av EU istället för bara vara emot ngt som igrunde kan undvika att våld och krig i Europa uppstår igen?

Lars Ohly säger: Jag tror inte att tredje världskriget skulle komma närmare om Sverige stod utanför EU. Om vi ska förhindra krig måste vi samverka mycket större, globalt, som i FN.

jalle säger: Borde inte "hammaren och skäran" förbjudas, precis som man gjort med hakkorset? Kummunistsymbolen står ju för till och med mer historiskt våld!

Lars Ohly säger: Nej. Precis som kommunister genom tiderna stått för olika saker, så står symbolerna för olika saker. Svenska kommunister har alltid tagit avstånd från våld. Jag tycker det är skillnad mot nazistideologin som innehåller våld.

Lasse säger: Ska medborgarnas rätt att demonstrera alltid gå före medborgarnas generella säkerhet på gator och torg?

Lars Ohly säger: Nej. Om liv och säkerhet hotas kan det vara nödvändigt att ställa in och skjuta på en demonstration. Men det var inte sånt läge på lördagen i Göteborg. Om det är farligt får man dock generellt skjuta på demonstrationer.

Nisseponken säger: Vad tycker du man skall göra för att hindra att kravallerna i Gbg upprepas på nästa toppmöte?

Lars Ohly säger: Också en jättesvår fråga. Jag har inga patentsvar. Men för oss som vill demonstrera för att förändra är det viktigt att hålla rågången mot de kriminella väldigt tydligt. Jag tror det blir en större diskussione: många hade problem med dispiplinen: syn

Lars Ohly säger: syndikalister, anarkister och afa. Det är inte bara en sak för dem som organisationer, utan för alla som samverkar kring demonstrationerna, att se til latt de här idioterna inte kommer fram.

clarafina säger: demonstrerade du själv i göteborg?

Lars Ohly säger: Ja. Både fredag och lördag. Och jag såg inte en enda vååldsamhet.

marie22 säger: lyssnar ni i riksdagen och regeringen verkligen på demonstanter??

Lars Ohly säger: Absolut. Vi i riksdagen kan aldrig fatta bra beslut om inte människor i allmänhet tycker att de är okej. Och att demonstrera är ett sätt att vuisa vad man vill.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack Lars Ohly och alla som varit inne och chattat.