"Jag kände mig hotad"

NYHETER

- Jag kände mig såpass hotad att jag mycket väl hade kunnat ta till vapen, berättade Martin Lilja, polisassistent i Göteborg som jobbade under kravallerna, för aftonbladet.ses läsare.

Här kan du läsa chattet i efterhand.

Snrow säger: Jag tycker nu gjorde ett bra jobb! Är det inte dags att ta lite hårdare tag mot dessa rent ut sagt idioter som bara har kommit för att förstöra?

Martin Lilja säger: Det kan jag hålla med dig om.

Patrus säger: Bör inte underrättelse arbetet inför arrangemang som Gbg och gränskontroll prioriteras istället för att fokusera på nya vapen?

Martin Lilja säger: ja, och det arbetet är redan under gång. Problemet är ju att vi har öppna gränser. man kan inte kontrollera vem som kommer över gränsen. Men underrättelseverksamheten är i full gång under ett toppmöte, det vet jag.

Champ81 säger: Hur ser du på påståenden om att polisen provocerar?

Martin Lilja säger: Det håller jag inte med om. Polisens uppgift här var att förhindra inträngning på svenska mässan. Och när vi märkte att det höll på att gå över styr, var vi tvunga att visa oss och spärra av gator. Och om man inte har något ont i sinnet behöver man inte frukta något från polisen.

Sebastien säger: Hej Martin - jag var i London den 1 Maj och sag London polisen klara av dessa ligister utmarkt med att oringa dem varfor hade ni inga sadana planer och har ni ej Gummi kulor tillhands?

Martin Lilja säger: 1: gummikulor är inte lagligt i Sverige. Det krävs att regeringen stiftar en ny lag. 2 Sedan vet jag inte omständigheterna i London. Våra planer var likadana - att omringa demonstranter. Men med huliganer är det svårt - de springer åt alla håll, och fortsätter in bland civila, och sliter av huvorna och går inte att upptäcka. När det är så mycket folk ute och demonstrerar lagligt med tillstånd, så är det lätt för huliganerna att blanda sig med dem. Ena stunden har du 200-300 huliganer som är maskerade, nästa stund har de tagit av sig maskerna och blandat sig med 1000-tals demonstranter.

Addo säger: Jag hörde att 6 hästar fick avlivas efteråt... stämmer detta?

Martin Lilja säger: Nej. Jag vet inte om de blev skadade. De fick nog blessyrer men tål ganska mycket.

Patrus säger: Tycker du att den politiska debatten efter Gbg är konstruktiv och ansvarstagande?

Martin Lilja säger: Jag har inte sett massmedia på en vecka, jag har jobbat hela tiden med demonstrationen. Nu har jag fullt upp med att svara på frågor.

HH säger: Nu i efterhand, tycker du att insatsen på Hvitfreldska var bra?

Martin Lilja säger: Ja, jag tror personligen att det var en bra insats. Jag tror det kunde ha blivit mycket värre. Då hade de varit bättre organiserade. Vi slog sönder deras organisation genom tillslaget. Det hade kunnat bli värre.

Ahlis säger: Hur tror du att vandalismen hade fortskridit om ni t ex haft vattenkanoner?

Martin Lilja säger: Jag tror inte vattenkanoner hade hjälpt. Det var inte på en enda plats, utan många. Vattenkanonser måste transporteras från plats till plats. Otympligt.

Snrow säger: Vad anser du om maskeringen?

Martin Lilja säger: felaktigt om man nu vill ut på gatorna och demonstrera för sin åsikt. Man bör kunna identifiera huliganerna. Demonstranterna ska inte kunna registreras, ingen vill veta vad de tycker om saker och ting.

ARC säger: Det föregick ju skottlossning från polisen sida ett par gånger lite senare, kände du dig vid något tillfälle pressad att dra ditt tjänstevapen?

Martin Lilja säger: Jag kände mig såpass hotad att jag mycket väl hade kunnat ta till vapen. Men det blev inte så, det löstes på annat sätt.

Ahlis säger: Vad anser du var erat största problem under kravallerna, vad skulle du främst vilja ändra på lagmässigt?

Martin Lilja säger: Vårt största problem var att vi inte lyckades ringa in dem ordentligt. Och varflör vi inte lyckades det vet inte jag, för jag satt inte på den positionen. De hade en sändare som gick in och störde vår radio.

Anastasia säger: Är det inte upprörande att många vanliga människor faktiskt är mer rädda för er, alltså polisen, än för huliganerna???

Martin Lilja säger: Vilka människor skulle vara det? Har man inget ont i sinnet så behöver man inte frukta polisen. Och har man det - så ska man vara rädd.

Champ81 säger: Hur ser du på grupperingarna som slåss? Är de bara huliganer, eller har de en politisk baktanke?

Martin Lilja säger: Bara huliganer. Kriminella. de ville bara ut och slåss. Jag ser ingen politisk mening med detta.

boulogner säger: kommer de filmade sekvenserna gås igenom för att eventuellt kunna identifiera människor?

Martin Lilja säger: det arbetet pågår för fullt. Alla som vi gripit har vi filmat. De jämförs nu med tidningsbilder, tv-bilder, egna spanare, och egna bilder. Vi känner själva igen folk som vi plockade in dagen efter.

DanielBa säger: Hur motiverar man rent lagligt att polisen kastar tillbaka gatsten?

Martin Lilja säger: Man kan kasta en gatsten om det är nödvärn. Jag kan inte svara på det, för jag har själv inte varit utsatt. Men jag håller med om att det inte ser bra ut.

Micke_B säger: Varför slog polisen på människor som frågade vad de höll på med vid olika insatser, tror du själv?

Martin Lilja säger: Vet inte vad du menar. men jag upplever själv att det inte går att säga till på ett värdigt sätt i den situationen. Det går inte att säga vänligt "lämna en lucka på 10 meter". Man måste bara ha bort dem. För deras egen skull och för vårt arbetes skul

Martin Lilja säger: Då slutar det med att man skriker. Det är enda sättet att hantera. Man kan inte stå och diskutera när stenarna viner.

clarafina säger: misslyckades ni med något under arbetet i gbg? vad gick sämst?

Martin Lilja säger: Jag tycker vi arbetet proffsigt med de resurserna vi har, och den utbildningen. Misslyckandet var att så många blev skadade. Jag vet inte hur vi skulle förhindra detta. mer skyddsutrustning.

Francisco säger: Vad anser du om att medierna bara koncentrerat sin rapportering kring våldet och inte kring de fredliga demostrationerna som faktiskt ägde rum?

Martin Lilja säger: Ett dilemma för massmedia. Våld säljer mer än fredliga demonstrationer.

patrik_S säger: vad händer med dom ni griper, släpps dom direkt nästa dag eller får dom något typ av sraff?

Martin Lilja säger: De döms efter svensk lagstiftning, de som befinns skyldiga. På grund av mängden av grpanden och omhändertaganden tvingades vi släppa ut folk efter kort förhör, eftersom det inte fanns plats. Men nu ska alla lagföras, som kan identifieras. Arbetet påg

Mats säger: Hur mycket extrainsatser fick tas in till Göteborg från andra ställen i landet?

Martin Lilja säger: jag har ingen aning. ganska många.

Martin Lilja säger: Många inkallades extra.

wroom säger: Stämmer det att det inte fanns några poliser på plats vid utbrottet av demonstrationen på avenyn? Isåfall varför inte?

Martin Lilja säger: Jodå, vi var på plats. det gick inte att stoppa det här. De var snabbare än oss. Med utrustning och så kunde vi inte röra oss lika snabbt.

Martin Lilja säger: Som avslutning vill jag bara säga: tänk på alla som skadades. POliser, demonstranter, oskyldiga - och deras anhöriga.

Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Martin Lilja och alla som varit inne och chattat!