"Man måste kunna identifiera huliganerna"

NYHETER

Läs chattet med Gunilla Carlsson (m), EU-parlamentariker som bland annat vill driva frågan om ett förbud mot maskering vid demonstrationer.

Gunilla Carlsson säger: Hej, nu är jag här. Det är bara att börja fråga.

Sim säger: Hej. Tycker inte du att det är fel att demonstrera? Jag menar , kolla på kosenkvenserna.

Gunilla Carlsson säger: Nej, jag tycker det är bra att människor vill manifestera uppfattningar. Det kan man göra bl a genom att demonstrera.

peter i karlstad säger: Vad tycker du regeringen har skött bra i EU-ordförandeskapet?

Gunilla Carlsson säger: Det djupare och framgångsrika samarbetet med Nato, våra extremt duktiga tjänstemän har skött förhandlingsarbetet med utvidgningen på ett extremt bra sätt.

S-Wing säger: Hej Gunilla! Vad är dina intryck av våldet på gatorna i Göteborg? Tycker du att en polis kan kallas för en provocerande kraft i dagens samhälle som många aktivister (läs: ligister) kallar dem?

Gunilla Carlsson säger: Nej. Polisen har fått stå som mänsklig sköld för att vi ska kunna ha frihet, yttranderätt och också kunnat garanteras säkerhet på gator och torg.

Martin säger: Vad kommer du/ni konkret göra för att motverka de direkt antidemokratiska krafter vi såg prov på i Göteborg?

Gunilla Carlsson säger: Fortsätta att slåss för ett fritt och öppet samhälle.

Sim säger: Vad säger du om EU-toppmötet - kom man fram till nåt?

Gunilla Carlsson säger: Man fick tydligare skrivningar på utvidgningen. Det är bra. I övrigt mest ord på papper.

peter i karlstad säger: vad tycker du om att ungdomar kastar kullerstenar mot liggande poliser, hur vill du kommentera de skott som avlossades mot 19 åringen?

Gunilla Carlsson säger: Vad gäller kullerstenar: Det är oacceptabelt. Har man något att säga ska man använda ordets makt.

Gunilla Carlsson säger: Vad gäller skotten: Det är bekymmersamt att poliserna kom att bli så hårt trängda och hade få andra möjligheter att skydda sig och sin uppgift. Men skarpladdade vapen är bekymmersamt.

Kallisti säger: Varför har inte Sverige en lag mot att få demonstrera maskerad?

Gunilla Carlsson säger: Kanske för att vi inte upplevt liknande kravaller tidigare. Låt oss nu överväga vad som behövs för fortsatt demonstrationsfrihet och stopp för ligister.

Lasse säger: Tror du alla riksdagspartier är emot våld i samband med demonstrationer. Om ja, varför göra partipolitik av detta som du gjorde i gårdagens TV debatt?

Gunilla Carlsson säger: Jag tror inget parti är för våld i Sveriges riksdag. Det som bekymrat mig är att en del ledande vänsterpolitiker använder våldsuttryck och inte tar tillräckligt avstånd.

Peter i Skellefteå säger: Efter att ha sett pöbeln i G-borg blir jag rädd. Polisen måste få större resurser för att bekämpa denna typ av beteende, vad tycker du?

Gunilla Carlsson säger: Jag var också rädd och dessutom förtvivlad i Göteborg. Och det är viktigt att alla nu står upp för ett fritt och öppet och demokratiskt samhälle. Men också att de duktiga polismännen aldrig igen tvingas in i så trängt läge.

Jocke säger: Vad anser du är bra med dessa stora toppmöten som flyttar runt till land efter land?

Gunilla Carlsson säger: Det väcker intresse. Vid sidan av våldet i Göteborg fanns det enorma positiv och goda krafter också.

Jerry säger: Hur går det med Sveriges alliansfrihet i samband med EU. Jag själv börjar bli lite rädd. Vi har klarat många krig utan att tillhöra någon än oss själva.

Gunilla Carlsson säger: Vi kan tillsammans med andra europeiska och frihetliga länder bättre säkra friheten och freden.

marrrrtin säger: Varför kunde inte Sverige stoppa anarkister och dylikt vid gränserna före toppmötet istället för mitt i. Vad tycker du om att Göteborgskommun hyrde ut skolor till demonstranter och ligister.

Gunilla Carlsson säger: Med facit tror jag att både svenska regeringen och svensk polisledning var lite väl naiv och inte tog hoten fullt ut på allvar. Även med skolorna - med facit i hand borde man haft bättre kontroll över vem som var där.

Dennis från Skellefteå säger: Löser fler poliser och bättre utrustad polis verkligen något? Kommer detta inte trigga samma åtgärder från pöbeln? Mer vapen? Ser du ingen annan årgärd för att försöka stävja detta kriminella element?

Gunilla Carlsson säger: Absolut måste det till mycket mer. Polisen och värnet för friheten är en bit. Men framför allt att vi får en djupare politisk dialog.

just me säger: vad händer med allas stackar butiksägare och dyl som står med stora kostnader nu??? Kan dem söka bidrag hos EU eller???...vore det ända rätta

Gunilla Carlsson säger: Jag läste med glädje att försäkringsbolagen bestämt sig för att ersätta en del av skadorna. I övrigt är det regeringens ansvar.

just me säger: Vem tycker du har det yttersta ansvaret för det inträffade????

Gunilla Carlsson säger: Det är ligisterna, våldsverkarna. Men regeringen borde självrannsaka om man kunde gjort något annorlunda i tid.

DeJaVu säger: Jag anser att en lösning på problemen är att instifta en speciell "EU-polis" som reser runt med mötetna...Polisen står endast ansvariga inför EU och lyder under EU:s lagar, vad anser du om detta?

Gunilla Carlsson säger: Även om vi måste samverka bättre mellan polisen i EU så har vi olika länder med olika lagar och tillämpning. Det är viktigt att ansvaret finns i nationerna för medborgarnas säkerhet och trygghet.

David säger: Vad såg du i torsdags när vi demonstrerade mot George Bush och den politik han för? Jag såg dig stå utanför Radisson vid Avenyn när vi gick förbi. Vad kände du då?

Gunilla Carlsson säger: Jag tyckte att det fanns humor i demonstrationståget. Men jag vill också fråga om någon tror att världen blir bättre om Bush inte hade kommit och träffat Europas ledare?

lsilvand säger: Varför är det/har det varit förbjudet att använda vattenkanoner och tårgas?

Gunilla Carlsson säger: Jag tror att man har rätt i Sverige använda detta. Men det finns inga vattenkanoner och polisen har själva valt andra metoder.

Malin säger: Jag tror att okunskapen vad gäller de olika processerna inom EU är förtvivlat i Sverige och säkert i andra medlemsländer också. När skall politikerna ta sitt ansvar och sprida riktig information om EU politiken, tala om vad ni vill med EU-arbetet?

Gunilla Carlsson säger: Jag ser fram mot en bredare Europadebatt. Det behövs. På moderaternas hemsida berättar vi vad vi vill och diskuterar.

seblon säger: Det är så orättvist mot oss som var i Götet och demonstrerade fredligt att vi ska anses som medskyldiga till det som hänt. Inte vågar jag lika lite som på en fotbollsderby gå fram till en huligan och be homon sluta som jag vågade hindra dessa!

Gunilla Carlsson säger: Jag tycker synd om alla de som kom till Göteborg för att manifestera och föra samtalet vidare, liksom de göteborgare som fick se sin stad våldtagen.

Champ81 säger: Är du nöjd med det svenska ordförandskapet?

Gunilla Carlsson säger: Jag tycker att det varit svenskt lagom och åstadkommit en del bra grejor.

Gustav säger: Anser du att vänsterpariet bär något ansvar för kravallerna?

Gunilla Carlsson säger: Det måste vara bekymmersamt för vänstern att samtidigt som man eldade upp restaurangägares stolar och bord så vajade flaggor med Marx och Lenin. Man var emot EU, mot globalisering och mycket annat som kännetecknar vänstern.

Christopher Alexandersson säger: Är det inte dags att driva frågan om ett förbud av maskering i riksdagen och EU-parlamentet?

Gunilla Carlsson säger: Jo, jag tycker nog det. På samma sätt som poliserna ska kunna identifieras ska man kunna identifiera huliganerna.

Fredde säger: Hej på dig! Varför visas missnöjet så radikalt. Får de inte sina röster hörda annars??

Gunilla Carlsson säger: Hej Fredde! Det är viktigt för mig att försöka förstå den frustration som finns för det kan aldrig vara lösningen för oss som vill skapa delaktighet och inflytande.

DeJaVu säger: Det verkade som om de flesta ligisterna inte var svenska medborgare, men är det inte upp till de demonstrerande organisationerna att se till att allt sköts?

Gunilla Carlsson säger: Arrangörerna har ett stort ansvar. Vi måste dock erkänna att de som följde i de värsta ligisternas spår var svenskar som förstörde Göteborg.

Dennis från Skellefteå säger: Anser du att man bör göra en motdemonstration mot våldet i Göteborg? Är du beredd att gå i samma demonstrationståg som Sossar i sådant fall?

Gunilla Carlsson säger: Jag har funderat på hur man skulle kunna ta upp de inställda seminarier och manifestationer som skulle ägt rum. För mig är det viktigt att debatten kan fortsätta att föras för alla. Jag demonstrerar gärna för frihet, fri handel och Europasamarbete.

Gunilla Carlsson säger: Tack alla som chattat. Vi hörs på [email protected]

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack Gunilla Carlsson och alla som har varit inne och chattat.