Chattet med Jan Andersson

NYHETER

Läs chattet med Jan Andersson (s), EU-parlamentariker, om resultatet av EU-mötet och kravallerna i Göteborg.

sille säger: Hej. Tycker du att demonstrationer bör förbjudas?

Jan Andersson säger: Nej, det tycker jag inte.

bore säger: Är du nöjd med mötet, trots det som hände runt omkring?

Jan Andersson säger: Jag är relativt nöjd, framför allt för att det gick så bra med besluten kring utvidgningen.

Jocke säger: Går det att lagstifta ett förbud mot maskerade demonstranter?

Jan Andersson säger: Ja, vad jag vet. Jag tror att Danmark har en sådan lagstiftning.

Christer säger: Upplever du som om det svenska stödet för EU ökat efter kravallerna i Göteborg?

Jan Andersson säger: Det kan jag inte bedöma idag.

Bond säger: Jan Andersson : Borde polisen inte använt tårgas och vattenkanoner eftersom man visste att de skulle bala ur.. man har ju redan sett vad som har hänt i Beligien och att man skulle ha bättre utrustning

Jan Andersson säger: Om man skulle använt tårgas och vattenkanoner kan inte jag bedöma fastän jag var där. Däremot ska man ha möjligheten att kunna använda det.

sille säger: Jag har hört att du var mitt uppe i demonstrationerna. hur var det? Vad hände?

Jan Andersson säger: Jag var vid sidan om stenkastningen, inte mitt i. Det var på en gång skrämmande och overkligt. Jag gick ut för att ringa ett telefonsamtal när jag var på ett seminarium. Jag fick se huvbeklädda stenkastare utanför fönstret och gick ut på avenyn.

Jan Andersson säger: Där fick jag se ännu fler stenkastare, en del poliser och massor av sönderkrossat glas.

fritte säger: går det att förbjuda organisationer som AFA?

Jan Andersson säger: Nej, jag tycker inte man ska förbjuda organisationerna i sig. Däremot det dom ägnar sig åt, det måste man försöka stoppa.

Magnus säger: Vad tror du Bush besök kommer ha för inverkan i den närmaste framtiden?

Jan Andersson säger: Förhoppningsvis att vi på vissa områden kan åstadkomma förbättringar tillsammans med USA. Jag tänker framför allt på situationen i Mellanöstern och på den koreanska halvön..

Poledra säger: När det blir såna här pass allvarliga kravaller borde väl militären kunna ingripa... Militären hjälper till vid sjönöd, naturkatastrofer mm... men varför inte här när en hel stad nästan ödeläggs?

Jan Andersson säger: Man ska inte utesluta militär. Men jag tycker inte att det är något vi ska sträva efter. I det här fallet kunde vi inte förutsätta den här situationen som blev. Jag tror inte militär hade hjälpt.

Sissi säger: Hur reagerade deltagarna på toppmötet på vad som hände utanför?

Jan Andersson säger: Jag har bara andrahandsinformation. De reagerade precis som oss andra, att de blev beklämda över det som hände.

bush säger: Vem betalar för all skadegörelse ? försäkringarna täcker ju inte för krögarna

Jan Andersson säger: Jag vet uppriktigt sagt hur betalningen för all skadegörelse ska ske i alla detaljer. Jag hoppas att på något sätt de som blivit drabbade får kompensation men jag vet inte i dag.

AlexanderW säger: Hej Jan! Jag tycker Persson & framförallt regeringen var väldigt sena att upphäva chengen avtalet. Minst 50% av alla ligister skulle kunna stoppats tidigare eftersom de är kända hos polisen! Vad tror du?

Jan Andersson säger: Personligen tror jag att i framtiden måste vi vara beredda att häva Schengenavtalet vid liknande situationer. Paradoxen är att ligisterna som utnyttjade Schengenavtalet också kritiserar Schengenavtalet.

Daniel P säger: Hur ska vi göra för att det inte ska upprepas?

Jan Andersson säger: Det har vi nu tillsatt utredningar för att analysera. Jag vet inte i detalj. Men personligen vill jag inte att det ska bli ökad slutenhet kring EU-mötena. Det vore att ge våldsverkarna en seger om så blev fallet.

Andy säger: Vilka ar fordelarna respektive nackdelarna med EU utvigningen, i stora drag?

Jan Andersson säger: Den stora fördelen är att det gynnar fred och demokrati i ett långsiktigt perspektiv. Jag har svårt att se några nackdelar, men kanske blir det i ett kort perspektiv ökade kostnader.

Daniel P säger: Medierna rapporterar mest om kravaller, hur ska vi göra för att de ska inrikta sig mer på frågorna det stora flertalet faktiskt demonstrerade för.

Jan Andersson säger: Ja, säg det. Kanske tror jag ändå att vi i ett längre perspektiv kommer att diskutera vad som hände sakpolitiskt i Göteborg. Jag hoppas åtminstone det.

utlandssvensk säger: Vad ör din åsikt till att Irland skall hålla en andra folkomröstning om Nice fördraget, dvs EU utvidgningen m.m?

Jan Andersson säger: Det är upp till irländarna att avgöra hur de ska hantera den situation som har uppkommit. Vi andra måste dock ha samma möjlighet som irländarna att ge vår bedömning av Nice-fördraget, dvs Sveriges riksdag måste ha möjlighet att säga ja eller nej.

arg säger: Varför samlar man alla toppar på samma plats i en liten stad när man "vet" att det blir upplopp då??

Jan Andersson säger: Det finns ett behov av att de politiska ledarna i Europa får möjlighet att samtala med varandra. Jag tycker också att de ska kunna samlas på olika ställen i Europa och inte bara i Bryssel.

ronny säger: Är du insatt i skottlossningen som ägde rum på gatorna? Anser du den vara rättfärdigad eller är det "no comments"?

Jan Andersson säger: Nej, jag är inte insatt. Den information jag fått har jag fått genom media.

Poledra säger: Gatustenar som viner i luften borde väl klassas som dödliga vapen? Varför kunde då inte polisen dra vapen lite tidigare? En gatusten som träffar riktigt illa innebär döden så jag förstår inte varför poliserna fick hota med vapen...

Jan Andersson säger: Jag tycker personligen att man i det längsta ska undvika skjutvapen. Det ska bara användas vid nödvärn. Men visst, tunga gatustenar är farliga vapen.

Klio säger: Tycker du man ska förbjuda demonstranter att bära mask?

Jan Andersson säger: Personligen tycker jag det. Vi bör titta på Danmarks lagstiftning i det avseendet.

Martin säger: Blev EU-förhandlingarna öppnare genom att stänga in sig i Gbg i stället för i Bryssel?

Jan Andersson säger: Nej, kanske inte när det blev som det blev. Men hade det fungerat som vi hade tänkt oss med öppna seminarier hade det varit en fördel att ha förhandlingarna i Göteborg.

arg säger: Visst ska de träffas. Men vad har jag som Göteborgare tjänat på att de träffades i Göteborg? Ddebatten har ju ändå inte hadnlat om EU utan om ligister och upplopp som är "viktigare" nyheter..

Jan Andersson säger: Det är riktigt. Men jag tycker ändå att det finns ett värde att ledarna i Europa träffas på olika ställen i Europa. Sedan ska vi naturligtvis försöka undvika kravaller.

Oi säger: Kan man lita på media?

Jan Andersson säger: Naturligtvis inte alltid. Men jag hoppas att den samlade mediabilden är någorlunda riktig.

Stockholmarn säger: Hur tycker du sverige har skött ordförandeskapet?

Jan Andersson säger: Jag tycker att Sverige skött ordförandeskapet mycket bra.

Poledra säger: Tror du att man i uppbyggnaden av Göteborg kommer att undvika sådana gatustenar som kan användas som vapen?

Jan Andersson säger: Det är upp till göteborgarna. Men jag tror inte att de våldsverkare som nu betedde sig som de gjorde kommer att påverka den framtida stadsmiljön i Göteborg.

Stockholmarn säger: Vad har ordförandeskapet betydigt för sverige anser du?

Jan Andersson säger: Jag tror att medvetenheten om EU har ökat i Sverige. Jag tror att våra ministrar, regeringsmedlemmar och personer som arbetar vid myndigheter också har blivit mer kompetenta att arbeta i EU. Och det har vi nytt av i framtiden.

ronny säger: Är det schysst krubb på såna där glassiga EU-middagar?

Jan Andersson säger: Jag vet inte, för jag har inte heller tillträde till minstrarnas middagar. Men jag antar att det är något bättre mat än vid korvkiosken ute på stan.

Sissi säger: är resterande Eu-länder också nöjda med Sverige som ordförandeland?Har det kommit några reaktioner från omvärlden på vad som hänt?

Jan Andersson säger: Vad jag vet är övriga länder nöjda med det Svenska ordförandeskapet. Mina kollegor i Europaparlamentet är nöjda, det vet jag. Några reaktioner på våldsamheter på våldet i Göteborg har jag ännu inte fått, det får jag nog när jag kommer till Bryssel.

Julia säger: Vad tror du ligger bakom att så många unga är emot EU?

Jan Andersson säger: Jag vet ärligt talat inte om så många ungdomar är mot EU. Vad jag vet är att ungdomar oftare reagerar kraftigt mot orättvisor. Man tycker EU har ett ansvar.

Ketling säger: Tror du att Den oppna famnens politik som praglade dialogen med extremistgrupperna infor toppmotet var ett misstag?

Jan Andersson säger: Dialogen fördes inte med extremistgrupper utan med EU-kritiska organisationer. Den dialogen och öppenheten måste fortsätta.

Julia säger: Många har ju klagat på att Sverige inte tagit upp miljöfrågorna som vi borde,vad anser du om det?

Jan Andersson säger: Sverige har tagit upp miljöfrågorna. Sedan blev inte besluten i Göteborg så långtgående som vi önskat. Det beror på att 15 länder måste komma överens.

Niels Kristiansen säger: 2000 poliser kunde inte kontrollera situationen, vad àr det som behòvs fòr att klara dessa evenemang och skydda borgarna?

Jan Andersson säger: Jag vet inte exakt. Det är därför vi har tillsatt en utredning här i Sverige för att få kunskap om det du frågar om.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack Jan Andersson och alla som har varit inne och chattat!

Jan Andersson säger: Tack till alla som chattat, det var trevligt!

ARTIKELN HANDLAR OM