Förundersökning om gruppvåldtäkt läggs ned

Bevisningen för tunn anser åklagaren

NYHETER

STOCKHOLM

Åklagaren lägger ned förundersökningen om en gruppvåldtäkt på en 17-årig flicka från Farsta i södra Stockholm.

Bevisningen mot de tre misstänkta var för tunn, anser kammaråklagare Jan Frykman.

- Men framkommer det nya uppgifter är jag beredd att ta upp den igen. Jag bedömer flickan som trovärdig, säger Jan Frykman till TT.

För knappt en månad sedan släpptes männen, två 24-åringar och en 20-åring, ur häktet. De stod då skäligen misstänkta för medhjälp till grov våldtäkt av en 17-årig flicka. Samtliga nekade till anklagelserna.

Dömd till fängelse för gruppvåldtäkt

En av de misstänkta 24-åringarna deltog för sju år sedan i en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Södertälje. Han dömdes då till åtta månaders fängelse.

Den 14 april i år väcktes den 17-åriga flickan av att tre män tagit sig in i den lägenhet där hon befann sig. Enligt flickans berättelse slet männen av henne kläderna och våldtog henne minst två gånger. Sedan bands hon, smetades in med skokräm och slängdes i ett badkar. Efter att ha fått en apelsin intryckt i munnen skållades hon med hett vatten. Sedan lämnades hon ensam.

Före detta pojkvännen

Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) kunde binda sperma till en av männen. Mannen är flickans pojkvän. Han medger att han haft sexuellt umgänge med flickan tidigare under kvällen, men att det var ett ömsesidigt beslut.

Flickan har inte kunnat peka ut någon vid de förhör som hållits. Hon har också sagt att hon överhuvudtaget inte haft samlag med sin pojkvän den aktuella kvällen.

- Flickan har sagt att det var kolmörkt i lägenheten och att hon inte kände igen rösterna, säger Jan Frykman.

Irene Sokolow/TT ( )