UD vill skärpa beredskapen på ambassaderna

NYHETER

Svenska utrikesdepartementet (UD) har uppmanat Sveriges samtliga ambassader att skärpa beredskapen efter oroligheterna under EU-toppmötet i Göteborg och protestaktioner vid flera ambassader.

- Redan i lördags gick det ut ett cirkulär från vår administrativa avdelning. Vi förutsätter att alla ambassader på något sätt har tagit kontakt med sin nationella polismyndighet, säger UD:s presschef Ingrid Iremark till TT.

Sammanlagt har över 1 000 personer frihetsberövats i samband med våldsamheterna i Göteborg. På måndagen hade 52 personer begärts häktade.

Samtidigt protesterade sympatisörer till de gripna både utanför Sveriges ambassad i Berlin och vid generalkonsulatet i Hamburg, rapporterar TT:s korrespondent.

Cirka 30 personer tågade på eftermiddagen i Berlin från Potsdamer Platz omgivna av mångdubbelt fler poliser. På gatan utanför ambassaden skanderade de i kör ”frihet för alla politiska fångar” och hotade med att komma tillbaka. Då ska de enligt talesmannen vara fler.

I Hamburg samlades på måndagen cirka 20 personer utanför generalkonsulatet. En av dem fick, eskorterad av en av de cirka 100 poliser som fanns på plats, lägga en resolution i konsulatets brevlåda. I skrivelsen krävs att de som sitter anhållna ska släppas.

Även i London utlystes en protest utanför Sveriges ambassad sent på måndagseftermiddagen.

Påsar med färg

I samband med händelserna i Göteborg lades UD:s lista över svenska ambassader ut under rubriken ”targets” - måltavlor - på en webbplats på Internet. I lördags utsattes ambassaden i Oslo för fönsterkrossning och klotter. Den och ambassadörsbostaden har tills vidare fått förstärkt skydd från norsk polis.

Enligt pressrådet Hélena Bothorp har ambassaden i Oslo inte utsatts för några ytterligare aktioner sedan i lördags.

Mot ambassaden i Bern har påsar med färg kastats och vid ambassaderna i Helsingfors och Madrid och vid konsulatet i Zürich har det varit demonstrationer.

- Det är naturligtvis alltid allvarligt när det kommer den här typen av hot. Men det som har hänt hittills har förutom i Oslo mest varit demonstrationer som har upplösts på ett fredligt sätt, säger Ingrid Iremark.

Samtliga ambassader har kontaktas, även om det i första hand anses vara ambassader i EU:s medlems- och kandidatländer som är i riskzonen. Dessutom har de nationella polismyndigheterna underrättats genom Interpol.

Inga konkreta hot

Under måndagen skickade UD ytterligare ett cirkulär till ambassaderna, med en uppdatering av läget. Enligt Ingrid Iremark har ingen enskild ambassad fått konkreta hot riktade direkt emot sig.

Natten mellan lördag och söndag utsattes Svenska Exportrådet i Oslo för ett inbrottsförsök. Det är dock oklart om det hade något samband med aktionen mot ambassaden. Exportrådet ligger bredvid en norsk advokatfirma, som först hade haft inbrott.

TT