Här är solen i midsommar

NYHETER

Solsken i norr och regn i söder.

Midsommarvädret verkar ha tagit sig en nubbe för mycket.

- I södra Sverige ska midsommarfirarna nog gardera sig med ett paraply till dansen runt stången, säger meteorologen Birgitta von Kronheim.

Årets midsommarväder är svårt att spå. Mätningarna på SMHI i Norrköping tyder ena dagen på ett fint svenskt midsommarväder med högtryck, för att nästa dag visa en prognos med regn och rusk över helgen.

- Nu ser det ut som om det ska bli ett ganska hyggligt väder över midsommar. Men det är en del fronter som kommer in under helgen och dessa kan medföra regn och några skurar, säger Birgitta von Kronheim, meteorolog på SMHI.

Upp til 25 grader varmt i Norrland

För Norrlands del är de passerande fronterna bra. Lagom till helgen kommer nämligen ett högtryck in norrifrån och medför sol och temperaturer upp till 25 grader i Norrland.

- Vackrast väder ser det ut att bli längs Norrlandskusten. Där ska det enligt vår prognos inte regna under midsommar.

Men midsommarfirarna i södra Sverige bör ta med sig paraplyerna till dansen runt stången på fredag. Enligt SMHI är det nämligen risk för regn och åska i södra delen av landet. Även på Öland och Gotland riskerar midsommarfirarna att få regnstänk i nubben.

Bättre väder på midsommardagen

- Det verkar bli ett ganska typiskt svenskt sommarväder med hyggliga temperaturer och både sol och regn. I midsommar kommer temperaturen ligga runt 20 grader för hela Sverige, säger Birgitta von Kronheim.

Redan på midsommardagen ska vädret bli bättre. I söder ska regnskurarna sluta och vid Norrlandskusten kommer solen då att skina från en klarblå himmel enligt SMHI. Temperaturerna kommer också att höjas med fem grader över hela landet.

- Nästa vecka väntas bli torrare och då blir det bättre väder i nästan hela landet.

Charlotte Lindahl