Titta, kungens nya kläder

Men Carl Philip ville inte visa dräkten

1 av 9
Välkomna till festen Kungen och drottningen står redo att ta emot gästerna framför Gripsholms slott, iförda tidsenliga dräkter. Vad sägs om kungens nya frisyr? Förmodligen ett av de få tillfällen vi får se honom i peruk.
NYHETER

Prins Carl Philip ville inte visa upp sig i maskeraddräkt inför svenska folket. Han smet in bakvägen när kungaparet inledde firandet av silverbröllopet.

Systrarnas försök att få sin bror att lämna bilen var förgäves.

Han ville inte svika sin far och inte klä ut sig på silverbröllopsfesten på Gripsholms slott i går kväll.

Men när Carl Philip skulle stiga ur bilen i sin renässansinspirerade gycklardräkt ändrade han sig plötsligt.

Utanför väntade 50 journalister från hela Europa. Och framför bilen stod länge kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine och försökte förgäves locka ut sin bror.

Men prinsen vägrade att kliva ur bilen och kördes istället runt till baksidan av ett hus bredvid slottsentrén. Endast ett fåtal såg prinsen få hjälp över en spång av en Säpo-vakt för att sedan försvinna bakvägen in på Gripsholms slott.

Hovets förvånade pressassistenter hade svårt att förklara det inträffade.

- En överraskning åt kungen, löd kommentaren, samtidigt som den rumphuggna kungafamiljen ställde upp sig inför pressuppbådet.

Både kungen, drottningen och prinsessorna var klädda i tidstypiska renässanskläder. Kungen hade till och med peruk och en hög hatt.

- Renässanstemat har kungen bestämt och det har med slottet att göra, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Sedan följde en imponerande parad när de europeiska kungligheterna anlände. Där syntes bland andra det danska och norska kungaparet, kronprins Haakon och hans blivande hustru Mette Marit och drottning Beatrix av Nederländerna. De runt hundra gästerna bjöds sedan på föreställning i Gustav III:s teater och en galamiddag i Rikssalen.

Mariefredsbornas enda skymt av kungen var när han åkte häst och vagn från Mariefreds hamn till slottet - men de verkade nöjda ändå.

- Så här mycket folk har jag inte sett ute sedan Pripps spelade in reklamfilm här för två år sedan, säger Bertil K.

Johansson.

Så firas silverbröllopet i dag:

Kungaparet surnar till i kvällens tv-intervju

Kungen och Silvia munhuggs i en tv-intervju ikväll. Och blir sura på TV4:s Bengt Magnusson när han frågar om en kunglig skilsmässa är möjlig.

Urban Andersson