– Jag minns inte skotten

Hieu Hiep Tran sköt sju personer – överlämnade sig själv till polisen

NYHETER

För en vecka sedan sköt han sju personer på en nattklubb i Oslo.

I går överlämnade Hieu Hiep Tran, 25, sig själv till polisen.

– Jag kan inte tänka mig ett liv på rymmen, säger han.

I en vecka har Hieu Hiep Trans ansikte funnits på polisens efterlysningsplakat i Oslo.

Efterlyst för att ha öppnat eld och skjutit sju personer på nattklubben Baronen och Baronessan i centrala Oslo förra helgen.

I går överlämnade Tran sig till polisen.

Tillsammans med sin advokat, Erik Lea, gick han vid lunchtid till polisen i Oslo. Överlämnandet gick lugnt till och polisen förhörde Tran i fyra timmar.

Tog stora mängder kokain

– Jag blev chockad när jag såg mig själv på efterlysningsplakaten. Jag minns inget från händelsen på nattklubben. Det var först när jag vaknade i söndags eller måndags som jag förstod att något hänt, berättar Tran via sin advokat.

Trans berättelse om vad som hände på nattklubben är luddig. Själva skottlossningen har han inget minne av eftersom han tidigare på kvällen tagit stora mängder kokain, alkohol och rohypnol, uppger han.

– Han säger att han var i obalans. Vapnet som han sköt med ska någon ha stuckit i händerna på honom. Vem det var kan han inte svara på. Han vet inte heller var han gjort av vapnet, säger Erik Lea.

Polisen i Oslo har en klarare bild av vad som hände. Trans lillebror ska ha kommit till klubben tidigare på kvällen, men blivit stoppad i dörren. Tillsammans med sin storebror och två andra män återkom han senare till klubben. Tran öppnade då eld och sköt.

”Vill få brodern frisläppt”

Den yngre brodern anmälde sig till polisen redan samma natt. Enligt advokaten är det bland annat för broderns skull som Tran överlämnade sig i går.

– Brodern är anhållen för medhjälp till dråpförsök. Tran vill få brodern frisläppt och menar att han inte är delaktig i skottlossningen, säger Lea.

Varför Tran sköt mot nattklubben har han ingen förklaring till. Enligt sin advokat är han ångerfull och ledsen över det lidande som han orsakat.

– Jag har varit där flera gånger och känner vakterna, inte personligen, men jag känner till dem. Jag kan inte förstå hur jag kan ha skjutit mot klubben, säger Tran.

Av de sju som sköts blev tre allvarligt skadade. Hieu Hiep Tran är nu anhållen och kommer i dag att häktas som misstänkt för grovt dråpförsök.

Charlotte Lindahl

ARTIKELN HANDLAR OM