Jättelik jakt på förrymda fångar

60 av Guatemalas farligaste brottslingar på fri fot

NYHETER

De mutade, mördade och tog sig förbi 24 lås för att komma ut i friheten.

Nu är ett 60-tal av Guatemalas farligaste fångar på rymmen.

Fängelsedirektören på säkerhetsanstalten misstänks ha legat bakom aktionen.

Foto: AP
Två förrymda fångar som gripits förs in i polishögkvarteret i Escuintla i Guatemala.

Den guatemalanska regeringen har försatt landet i ''larmberedskap'' de kommande 30 dagarna, med anledning av att 60-talet fångar fortfarande är på fri fot efter den största fängelserymningen i Guatemalas historia.

Det betyder att inskränkningar görs i grundläggande rättigheter som fri rörlighet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet, rapporterade nyhetsbyrån AFP. Framför allt kan misstänkta personer förhöras utan att en domare har begärt det, meddelande presidentens talesman på tisdagen.

Tre dödades

I söndags kväll lyckades 78 fångar ta sig ut från säkerhetsfängelset några mil utanför Guatemala City.

Med hjälp av automatvapen och granater som smugglats in av besökare sköt fångarna sig ut i friheten och försvann i bergen och skogarna runt fängelset.

I samband med rymningsaktionen dödades tre personer - en vakt, en polis och en fånge.

En del av de förrymda männen kunde senare gripas, men fortfarande är fler än 60 fångar på fri fot. De har dömts för mord, våldtäkt, kidnappning och narkotikahandel, och betecknas som Guatemalas farligaste män. 14 av dem är dömda till döden och ett 20-tal till 50 års fängelse.

Fick hjälp av vakterna

Under jakten på männen har det framkommit att flera vakter och "höga tjänstemän" tagit emot mutor för att hjälpa fångarna att fly från anstalten, som inofficiellt kallas "lilla helvetet".

Enligt nyhetsbyrån AFP har en av de fångar som tillfångatagits igen uppgett att fängelsedirektören själv planerade aktionen tillsammans med två bankrånare.

Över 1 000 soldater har i veckan ryckt in för att hjälpa polisen att ta fast rymlingarna.

Guatemalas inrikesminister Byron Barrientos kallar rymningen otrolig:

- Jag förstår inte hur detta kunde inträffa. Fängelseledningen har redan gripits eftersom den måste ha varit inblandad i rymningen, säger han till AFP.

Barrientos berättar att fångarna var tvungna att ta sig förbi 24 lås och avancerade säkerhetsanordningar för att nå friheten.

Polisen misstänker att fångarna kan vara på väg mot grannlandet El Salvador, där gränsbevakningen nu har skärpts.

Maria Saving