Nu kopplar svenskarna ner

Få tänker behålla kontakten med jobbet via nätet i sommar

NYHETER

När semestern kommer kopplar vi både av och ner.

Bara två av tio lediga svenskar tänker hålla kontakt med sin arbetsplats via e-post i sommar.

4, 5 miljoner svenskar använde sig av internet.

När det inte är sommar, vill säga.

Under semestern däremot kopplar vi gärna ner datorn om vi kan. Det visar en undersökning som gjorts av Jobline, en rekryteringssida på internet.

Förra sommaren uppgav var tredje besökare på sidan att de håller daglig kontakt med sin arbetsplats via internet när de är lediga.

I år har den siffran sjunkit avsevärt. Av de 3 644 besökare som svarat på frågorna uppger bara var femte att de tänker ha kontakt med jobbet via nätet i sommar.

- En trend är att allt fler behöver koppla av och ladda batterierna inför hösten, säger Per Sunnemark, vd för Jobline Sverige, till TT.

Förra året svarade också var femte att de tänkte ta med sig datorn till stranden. Något som bara var tionde har för avsikt att göra i år.

Tre fjärdedelar helt utan dator

Fler än tre av fyra besökare - 76 procent - på rekryteringssidan uppger att de kommer att vara helt utan dator i sommar. Och nästan hälften av deltagarna i undersökningen svarar att de överhuvud taget inte tänker ha kontakt med sin arbetsplats i sommar.

Enligt stressdoktorn Tomas Danielsson kan den senaste tidens täta rapporter om stress och utbrändhet ha påverkat många svenskar att verkligen ta ledigt när sommaren kommer.

- Men däremot är det inte säkert att den verkliga stressproblematiken har minskat. Många känner det som ett "måste" att koppla av, och då har vi fortfarande ett problem, säger han till TT.

Maria Saving