”Vi gjorde rätt”

Afa-aktivister försvarar kravallerna

NYHETER

Antifascistisk aktion, Afa, försvarar stenkastningen och fönsterkrossningen under kravallerna i Göteborg.

- Det är sånt som händer i ett upplopp, sa en av Afas talesmän, en ung kvinna i 20-årsåldern, vid en presskonferens idag.

Ett 80-tal personer fördes till sjukhus efter kravallerna. Många har fått armar och ben avslagna av järnrör och batonger, andra har fått krosskador av stenkastning.

Knappt 50 poliser skadades, varav en fått mycket allvarliga skallskador. Tre unga aktivister skottskadades och flera ungdomar fick allvarliga hundbett.

Men när två anonyma kvinnliga språkrör för Afa i dag framträdde vid en presskonferens, hävdade de att kravallerna i Göteborg var motiverade.

I dag känner de ingen ånger över det inträffade.

- Det enda vi ångrar är att vi inte fick ut vårt politiska budskap. Men vi ångrar inte de svar vi gav på polisens provokationer, säger en av dem.

”Stenkastning är en politisk handling”

Polisen är inte Afas fiende, men enligt de båda språkrören står de i vägen mellan aktivisterna och EU-pamparna.

- Stenkastning är en klar politisk handling, säger en av dem.

Även fönsterkrossning är politik, enligt Afas taleskvinnor. Totalt beräknas skadorna efter kravallerna uppgå till en cirka 250 miljoner kronor.

Det var i första hand den internationella hamburgerkedjan McDonalds och banker som Afas stenkastare var ute efter, men de förklarar att tredje person ibland kan komma emellan i den politiska kampen.

- Det var inte vårt syfte. Men jag förstår att det hände, det var något som kom på vägen, säger en av dem.

De bägge taleskvinnorna hävdar att aktivisterna agerade i självförsvar. Men organisationens hemsida talar ett annat språk. En bild på sajten föreställer Afas affisch inför EU-toppmötet.

Under rubriken ”Stoppa EU-toppmötet - agera, blockera, sabotera” finns en bild på monsterödlan Godzilla som trasar sönder en stad. Bildtexten lyder: ”She’s mad, she’s mean and she doesn’t want a dialogue with Göran Persson”, alltså arg, elak och inte beredd att föra en dialog med statsministern.

Längre ner på sajten finns bland annat ett spel som går ut på att kasta tegelstenar. Det är ett relativt välgjort men enkelt spel där man kan välja att kasta tegelstenar i egenskap av demonstrant, student eller anarkist.

Handbok för aktivister

Aktivisternas tillvägagångssätt finns noggrant beskrivet i en bok, Lila svarta, en sorts handbok för aktivister. Där beskrivs i detalj hur man på effektivaste sätt bildar nätverk, genomför protestaktioner och slåss mot polisen. Där ges tips om skyddsklädsel, maskering och vapen - exempelvis att man i brist på riktig gatsten kan bryta upp cement från gatan, bryta sönder den i ”kastvänlig storlek” och kasta cementklumparna mot polisen.

Boken beskrivs på Internet som en modern klassiker.

- Ja, den känner jag till, men det är en väl en barnbok, sa en av de unga Afa-kvinnorna på tisdagens presskonferens.

Fredrik Rundkvist, Maria Saving