23 anmälningar mot polisen

NYHETER

GÖTEBORG

Två dagar efter EU-toppmötets avslutning finns 23 anmälningar mot poliser som tjänstgjorde under oroligheterna.

Sex anmälningar gäller misshandel och lika många handlar om tjänstefel.

Fem polisanmälningar gäller olaga frihetsberövande. Det handlar om händelserna vid Hvitfeldtska gymnasiet under torsdagen då polisen slog en järnring runt kvarteret med containrar och massiva polisstyrkor. Ett stort antal personer fanns i skolan som hade upplåtits av kommunen för tillresta demonstranter att bo i.

Två av de som anmält polisen har blivit hundbitna, en anmälare anser sig utsatt för olaga hot.

En person har anmält polisen för skadegörelse, en annan för stöld.

En person anser att polis gjort sig skyldig till djurplågeri mot en hund.

Hos Göteborgspolisen går man nu igenom det stora material av filmer som man har från de tre dagarna. Polisen har också fått en hel del material från massmedia.

- Det är hundratals timmar med film som ska gås igenom. Jag vet att det nu ska bildas en filmgrupp hos polisen, säger kammaråklagare Carl Bergström till TT.

Bergström är kritisk till hur polisledningen förberett sig för det arbete som nu väntar.

- Det skulle varit litet bättre förberett, tycker man.

TT:Vilka bär då ansvaret?

- Å ena sidan regeringen, de borde insett riskerna, att Sverige inte är en skyddad bakgård. Men naturligtvis också polisen och åklagarmyndigheten.

De hundratals personer som greps fördes i bussar till polishuset där de fick sitta och vänta i många timmar på att bli förhörda.

- Det pinsamma är att förhörsledare lär ha funnits men det fanns inte chefer som såg till att ta dem i tjänst, säger Carl Bergström.

- Det finns anledning till stor självkritik. Det är väl polisledningen som får ta reda på var det brast.

Han är förundersökningsledare i ett mål där en 24-årig man sedan måndagen sitter häktad, misstänkt för anförande av våldsamt upplopp. Vid häktningen hade varken polis eller åklagare sett den film som man anser styrker att mannen i en megafon har uppviglat en folkmassa vid Hvitfeldtska gymnasiet.

Eftersom mannen själv hävdar att han i stället via megafonen försökte undvika oroligheter genom att uppmana människor att dra sig tillbaka så menade häktningsdomaren att filmen blir avgörande.

Annika Hansson/TT