Bomb i Filipstad var en atrapp

Fästes på bankomat i natt

NYHETER

Den misstänkta bomb som hittades på en bankomat i Filipstad i morse visade sig vara en militär attrapp.

Alla avspärrningar är nu hävda, rapporterar polisen i Karlstad.

När polisens bombexperter anlände från Göteborg, nio timmar efter larmet , kunde de snabbt konstarera att det rörde sig om en bombattrapp.

Enligt uppgift var det en militär attrapp som tejpats fast på så sätt att en grön säkerhetssignal dolts - troligen medvetet för att förvilla polisen.

- Den såg helt riktig ut, med dynamitgubbar och sladdar och tidtagare. Men säkerhetsmarkeringen var övertejpad, säger Tomas Olsson vid polisen i Karlstad, som handlagt ärendet.

- Vi vet inte varför någon gjort detta. Vi kan just nu inte bedöma om det finns något samband med andra händelser, säger Tomas Olsson vid polisen i Karlstad, som handlagt ärendet.

När den misstänkta bomben upptäcktes vid femtiden i morse gjorde polisen snabbt bedömningen att det rörde sig om en skarp sprängladdning som satts fast på bankomaten, i syfte att spränga den och komma över pengar.

Dynamitstavar med klocka

Enligt den väktare som först såg laddningen såg det ut som ett antal dynamitstavar som tejpats ihop med en klocka och satts fast utanpå bankomaten.

Bombexpeter tillkallades omedelbart från Göteborg, men det dröjde ända till efter klockan två på eftermiddagen iunnan de anlände.

Bankomaten hör till Handelsbanken i Filipstad. Banken och butikerna i närheten av bankomaten hölls stängda tills larmets blåsts av, och ett stort område runt bankomaten spärrades av.

Däremot utrymdes inte bostadshusen runt bankomaten eftersom det enligt polisens sprängmedelsexperter aldrig var någon överhängande fara för de boende i husen, så länge som de höll sig borta från fönstren.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM