Könsopererad kvinna nekas utlandsresa

Hon är fortfarande man i passet – fallet svårt för svenska byråkratin

NYHETER

För ett år sedan genomförde kvinnan ett könsbyte i Asien.

Hon åt hormoner och fick ett kvinnonamn registrerat i Sverige.

Men hon kan inte resa utomlands - könsbytet har skapat trassel i den svenska byråkratin, och enligt passet är kvinnan fortfarande man.

Dagens Medicin berättar i dag om kvinnan som har varit man i större delen av sitt liv.

Kvinnan är i medelåldern. Efter att ha ätit hormoner en tid beslutade hon sig för ungefär ett år sedan för att ta steget fullt ut och genomföra ett könsbyte.

Under en resa till Asien opererades kvinnan på en klinik, och i höstas godkändes hennes nya kvinnonamn av Patent- och registreringsverket.

Får inte resa utomlands

Kvinnan kan dock inte resa utomlands som kvinna eftersom operationen har orsakat ett massivt trassel i den svenska byråkratin.

Enligt passet är kvinnan fortfarande man, och för att hon ska få byta identitet måste Riksskatteverket säga ja till detta. Det gör verket i sin tur bara om Socialstyrelsens rättsliga råd godkänner könstillhörighetsbytet, något de hittills inte gjort.

Måste ansöka via klinik

På Socialstyrelsen godkänner man nämligen bara ansökningar som är gjorda via en klinik. Nu måste kvinnan gå igenom alla turer fast hennes operation redan är klar.

- Det är ett dilemma. I dessa fall finns oftast inte någon sådan utredning som normalt krävs för att få fastställelse enligt den svenska lagen, säger Bengt Lundström, docent i psykiatri och ledamot av Socialstyrelsens rättsliga råd till Dagens Medicin.

Utrymme för ångran

I Sverige kan ett könsbyte ta upp till tio år. Anledningen är att personen ska hinna ångra sig innan det är försent.

Före operationen ska personen ha gått igenom en utredning som ska göras av läkare och kan ta flera år. Pappersexercisen kring könsbytet tar också tid, ibland upp till sex månader.

Segdraget och omständigt, javisst, konstaterar Bengt Lundström:

- Men det är en revolution för livet för den människa som ska opereras i könsorganen, säger han.

Läkarintyg krävs för utlandsresa

I dag är han kritisk till att Patent- och registreringsverket redan har godkänt kvinnans könsbyte. Det brukar vara praxis att PRV inte ger sitt tillstånd förrän Socialstyrelsens rättsliga råd har uttalat sig positivt, säger han.

I det aktuella fallet kan kvinnan lösa problemet genom att ordna ett läkarintyg där hon intygas ha medicinska skäl att uppträda som kvinna.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM