Sharon till USA, Arafat till Egypten efter våldsam natt i Mellanöstern

NYHETER

JERUSALEM

Efter en våldsam natt kallade Israels premiärminister Ariel Sharon på tisdagsmorgonen samman sin närmaste krets av höga politiker och representanter för säkerhetstjänsten för att diskutera den bräckliga vapenvilan med palestinierna.

Sharon, som i måndags lovade att inte ge sig in i fullt krig med palestinierna, satt i överläggningar med bland andra utrikesminister Shimon Peres och inrikesminister Eli Yishai.

Under natten angrep militanta palestinier en judisk bosättning i södra Gazaremsan med granater, rapporterade den israeliska arméradion. Måndagens svåra brott mot vapenvilan - då palestinierna utförde tre väpnade attacker på Västbanken, där två israeler dog och två skadades - stod också på dagordningen.

Även den israeliske försvarsministern Benjamin Ben-Eliezar skulle överlägga med representanter för säkerhetstjänsten under tisdagen.

Sharon till USA

Den israeliske ministern Danny Naveh sade på tisdagsmorgonen varnande till palestinierna att de måste "upprätthålla vapenvilan eller ta konsekvenserna". Naveh hävdade i israelisk radio att Israel respekterat reglerna för vapenvilan medan palestinierna däremot "bevisar motsatsen varje dag".

På tisdagsmorgonen meddelades också att Sharon på söndag reser till USA, rapporterade AFP. Enligt politiska källor kommer Sharon att möta president George W Bush på tisdag i nästa vecka och återvända till Israel på onsdag. Besöket är Sharons andra till USA sedan han blev premiärminister i mars.

Samtidigt sade en palestinsk talesman att palestiniernas president Yasser Arafat på onsdagen reser till Egypten för att tala med president Hosni Mubarak om konflikten i Mellanöstern.

- Han kommer att diskutera de internationella försöken att återföra lugn i regionen, sade talesmannen.

Tvivel om vapenvilan

Sent i måndags kväll avslutade palestinska och israeliska säkerhetstjänstemän ett möte om vapenvilan. Enligt AFP var det mycket spänt. Reuters rapporterade att både israeliska och palestinska ledare öppet nu tvivlar på att den sex dagar gamla vapenvilan kommer att hålla.

"Mordattackerna och brotten mot vapenvilan skapar en ohållbar situation som inte kommer att möjliggöra för Israel att i längden stå fast vid sin nuvarande position", hette det i ett uttalande från Ariel Sharons huvudkvarter på kvällen.

Tidigare på dagen hade Arafat varnat för att vapenvilan inte kommer att hålla om inte "den israeliska sidan vidtar snabba åtgärder på marken".

Vapenvilan, som förhandlades fram av CIA-chefen George Tenet, trädde i kraft i onsdags i förra veckan. Sedan dess har fem palestinier och tre israeler dödats.

Ännu en död i Tel Aviv

Under natten till tisdagen avled den 15-åriga israeliskan Yevguenia Haya Drofmann av de skador hon fick vid självmordsattentatet utanför ett diskotek i Tel Aviv den 1 juni. Därmed har dödssiffran för dådet stigit till 22 personer, uppgav sjukhuskällor på tisdagen. 100 personer skadades.

TT-DPA