Sexdömd man friad av hovrätten

NYHETER

JÖNKÖPING

En man som dömts och avtjänat ett treårigt fängelsestraff för sexuella övergrepp på sin dotter frikändes på tisdagen av Göta hovrätt.

Mannen hade beviljats resning av Högsta domstolen sedan dottern tagit tillbaka sina anklagelser mot honom.

Familjen kommer från Mellansverige. Pappan åtalades sedan dottern berättat att hon utsatts för övergrepp under sju års tid, fram till att hon var 18 år.

Pappan har hela tiden nekat till anklagelserna och frikändes 1992 av tingsrätten, vars majoritet ansåg att han gav ett mycket trovärdigt intryck. Domen överklagades till hovrätten, som i sin tur kom fram till att dottern var mycket trovärdig. Mannen dömdes av hovrätten för bland annat grovt sexuellt utnyttjande.

Dottern har därefter tagit tillbaka sina uppgifter och mannen ansökte om resning i Högsta domstolen. Riksåklagaren motsatte sig inte detta och målet togs på nytt upp av hovrätten. Hovrätten konstaterar att det inte har framkommit något som tyder på att pappan eller någon annan hade påverkat henne att ta tillbaka sina tidigare uppgifter. Åtalet är inte längre styrkt, anser hovrätten, och frikänner mannen.

TT ( )