Kungaparets silverbröllop firades i regnet

NYHETER

Kungen och drottningens silverbröllopsdag firades i strilande regn. Besök i Trosa, uppvaktning av statsministern och sång på Slottsbacken var några punkter på det digra programmet.

På kvällen hålls kunglig jubileumsgala på Drottningholm.

Foto: SCANPIX
Kungaparet började dagens firande i Trosa. Det var en avspänd och ledigt klädd kungafamilj som vandrade längs Östra Ågatan utmed kanalen.

Dagen började med ett besök i Trosa. Bland gästerna fanns representanter från nordiska och andra europeiska kungahus, samt presidenter och kungaparets vänner.

Det var en avspänd och ledigt klädd kungafamilj som vandrade längs Östra Ågatan utmed kanalen. Drottning Silvia bar vita byxor, låga skor och mörkblå kavaj och höll ett rödprickigt paraply i handen. Kungabarnen gick en bra bit bak i sällskapet och samtalade med gästerna.

Ordföranden i Trosa turistförening, Monica Sjöström, hälsade välkommen med två blombuketter med blåklint, rosor och gerbera i blått, rosa och gult - symboliskt sammanbundna med ett blågult band. Kungaparet tog också emot en flaska Trosapunsch.

Inofficiellt besök

Eftersom besöket inte var officiellt var det många Trosabor som inte fick reda på att det vankades kungligt besök förrän de såg polisbilarna radas upp på torget. Men några hade nåtts av ryktet. En av dem, Birgit Söderlind, fanns redan på plats för sällskapets ankomst vid tiotiden. Hon minns väl kungaparets bröllop, den 19 juni för 25 år sedan.

- Jag tittade noga på tv. Det var väldigt vackert, hon var så söt.

Efter cirka 20 minuters promenad steg kungaparet och gästerna ombord på de stridsbåtar som skulle ta dem till Askö och marinlaboratoriet där.

Kungen bildade 1996 en stiftelse för att skydda Askö mot exploatering. Stiftelsen var en 50-årspresent till kungen och den kunde tillsammans med Naturvårdsverket köpa ön.

Trots duggregn blev det både volleyboll och fiske på ön för vissa av gästerna. Kungaparet och deras gäster gick dessutom en blomsterpromenad, de tittade på det marinbiologiska laboratoriet och de följde militärens överlevnadsstig.

Besöket avslutades med en midsommaraktig buffélunch bestående av bland annat gravlax, sill, öl och snaps.

Måsar av Persson

Efter några timmar fortsatte följet till Slottet där kungaparet tog emot statsministern och talmannen. I prinsessan Sibyllas våning i blå salongen på slottet överlämnade Göran Persson och Birgitta Dahl riksdagens och regeringens gemensamma gåva. Gåvan är ett konstverk av Theresia Hvorslev från Lidköping. Miniskulpturen består av fem måsar i silver.

-Den översta är nog du, en skrattmås, sade kronprinsessan Victoria till pappa kungen, som passande nog skrattade åt skämtet. Därefter gick familjen ut för att ta emot hyllningssånger på Slottsbacken.

Senare på kvällen hålls en kunglig jubileumsgala i Drottningholms Slottspark för betalande allmänhet på flera tusen personer. Intäkterna går till World Childhood Foundation, grundad av drottningen.

Elisabeth Cervin/TT Varg Gyllander/TT ( )