Hårdare kortregler i Riksdagen

NYHETER

De riksdagsledamöter som i framtiden råkar handla med fel kort i affärer eller slarvar med kvitton får räkna med att betala för det själva. För nu ska det gamla generösa Riksdagskortet bort för att få slut på tveksamma statliga utgifter.

Den första juli avskaffas det så kallade Riksdagskortet där staten ansvarar för betalning. Istället får riksdagens ledamöter ett vanligt betalkort där de som på många andra arbetsplatser får lämna in kvitton för att få ersättning för resor och andra utgifter i tjänsten, skriver Svenska Dagbladet.

Beslutet att dra in det gamla betalkortet kommer efter uppståndelsen i vintras kring miljöpartisten Yvonne Ruwaida och moderaten Sten Andersson och deras kortslarv. Samtidigt blir det hårdare regler för vad staten betalar åt politikerna. Det blir till exempel bara tillåtet att åka taxi till och från hemmet om det finns ”särskilda skäl”. Också det kan härledas till exempel på att folkvalda skött förtroendet med Riksdagskortet på ett dåligt sätt. I vintras kom det fram att bland andra dåvarande centerledaren Lennart Daléus åkte taxi för statens pengar mer eller mindre dagligen.

Genom de nya rutinerna hoppas makthavarna bli av med misstankar om att politikerna myglar och utnyttjar korten för egen vinning. Men det finns de som slipper den skärpta kortregeln, nämligen talmannen och de vice talmännen i riksdagen: Birgitta Dahl, s, Anders Björck, m, Eva Zetterberg, v, och Rose-Marie Frebran. Ytterligare några som inte identifieras i beslutet får också ha kvar det gamla Riksdagskortet. Det motiveras med att talmännen och vissa andra har ”behov av att kunna betala för de utgifter som följer av de särskilda representationsutgifter som åligger dem”. Den utvalda gruppen kan också ta ut kontanter med kortet på riksdagsförvaltningens bekostnad. Men då måste de skriftligen lova att bara använda det till befogad representation i tjänsten.

Daniel Persson