Taket rasade när flygplan skulle landa

Martin, 6, nära träffas av tegelpannor

NYHETER

Ett plan flög in mot Bromma flygplats. Då rasade tegelpannor från en villa i närheten.

Martin, 6, var en hårsmån från att träffas i huvudet.

- Jag tror inte att han hade överlevt, säger hans mamma, Marie Odélius-Regnell.

Foto: ÅSA WESTERLUND
INTE FÖRSTA GÅNGEN Marie Odélius-Regnell är skakad efter händelsen då hennes 6-årige son höll på att få tegelpannor i huvudet av flygtrafiken från Bromma flygplats. Att pannor rasar har hänt två gånger tidigare innan familjen flyttade in i huset.

Pappa Gunnar och barnen Sofie och Martin i Spånga gjorde sig klara för att åka till jobb och fritids. Klockan var åtta på morgonen. Martin stod redan på yttertrappan när ett plan kom in för landning.

Plötsligt lättade flera takpannor och en störtade mot marken precis intill trappan.

Familjen har en stor trädgård och det är ofta många barn från området som är där och leker.

- Det vore fruktansvärt om det hände något. Ska man hålla barnen inomhus efter flygtidtabellen eller låta dem ha hjälm på sig när de leker i trädgården? undrar Marie Odélius-Regnell.

Taket skulle vara säkert

Det är inte första gången som det ramlar tegelpannor från taket. Redan 1994 rasade ett tiotal pannor. Och 1997 lyfte flera pannor ordentligt. Efter båda händelserna såg Luftfartsverket till att taket blev åtgärdat.

För ett par år sedan tog familjen Odélius-Regnell över huset.

- Det skulle vara säkert, men nu har det ju visat sig att det inte är det. Det känns inte tryggt, säger Marie Odélius-Regnell.

Flygplanets landning var helt normal. Händelsen orsakades av en ändvirvel som kan uppstå under vissa väderleksförhållanden.

- Normalt tar vinden hand om det. Men när det här inträffade var det svag vind från sidan och fuktdis och då kan ändvirveln gå rakt ner. Det blir som en liten stormby, säger Roger Elsborg, chef för trafikledningen på Bromma flygplats.

Det har hänt tidigare att tegelpannor rasat från hus på samma gata, men familjen Odélius-Regnells hus har drabbats värst. Det kan bero på att taket är högt och har en brant lutning.

- Tillsammans med husägaren ska vi gå igenom vad man kan göra för att minimera risken att det händer igen. Men det finns inga hundraprocentiga garantier, säger Roger Elsborg.

Pernilla Fagerström