Uppfostrad av en hundflock

Nu får Alex, 10, två socialarbetare som extraföräldrar

NYHETER

NEW YORK Verklighetens Mowgli återhämtar sig efter att ha bott flera år i en grotta tillsammans med 15 hundar.

Alex, 10, befinner sig på ett barnhem i den chilenska hamnstaden Concepcion. Två socialarbetare har utsetts till extraföräldrar.

Att hitta fosterföräldrar lär inte bli svårt. Historien har väckt enorm uppmärksamhet och sympati över hela världen.

Foto: REUTERS/IGNACIO
En i familjen Alex, 10, har ritat en teckning på en av hundarna han levt tillsammans med. Förmodligen har han överlevt genom att dia tiken som var ledare för hundflocken.

Historien om pojken som i chilensk press går under namnet hundpojken för tankarna till Djungelbokens Mowgli som uppfostras av djuren i djungeln.

Skillnaden är att verklighetens historia är långt mer tragisk än sagans.

Myndigheterna har inte släppt pojkens verkliga identitet men han kallas Alex.

Alex växte upp i stadsdelen Los Lobos i kuststaden Talcahuano i södra Chile. I ett hem där hans föräldrar slog honom och till slut övergav honom.

Rymde från barnhem

Fem år gammal hamnade han på barnhem.

För två år sedan rymde han från barnhemmet. Ensam och övergiven hittade han bara kärlek och värme hos en grupp vilda hundar i Talcahuano. Hundarna verkar ha adopterat pojken.

Enligt uppgifter från den chilenska polisen som till slut tog hand om pojken ska han ha överlevt genom att dia den tik som var ledare för hundgänget.

Pojken fick också mat när han tillsammans med hundarna - oftast nattetid - rotade i soptunnor efter matrester. Han sov tillsammans med hundarna i en grotta.

I förra veckan upptäckte polisen i Talcahuano pojken och ville prata med honom. Han blev rädd och kastade sig i det så här års iskalla Stilla havet - i södra Chile är det vinter just nu. En polisman hoppade efter och lyckades rädda honom.

Pojken var mycket svårt medtagen. Han led av allvarlig undernäring efter att ha levt så lång tid under svåra förhållanden. Han beskrevs också som mycket aggressiv. Han kan prata, men har efter sin tid med hundarna svårt att forma orden.

Har inga fysiska handikapp

På barnhemmet Diagn i Concepcion har han fått tvätta sig ordentligt och försetts med rena kläder. Två socialarbetare är tillsatta för att finnas vid hans sida, dag och natt.

- Han lider inte av några fysiska handikapp, säger föreståndaren Patricia Aguilera till lokaltidningen Cronica. Däremot är han hyperaktiv och lider av brist på mänsklig kärlek. Han är självcentrerad efter att ha levt ensam så länge.

Alex ska inom kort flyttas till en psykiatrisk klinik i huvudstaden Santiago. Efter att ha växt upp utan omtanke och omsorg kommer det att ta tid innan han är mogen att placeras i ett fosterhem.

Här är fler hundpojkar...

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM