Hälften av alla män porrsurfar

Ny stödlinje för sexmissbrukare blev nedringd

NYHETER

Mer än varannan man surfar efter porr på nätet.

Och var tredje kvinna.

Det visar en undersökning bland Aftonbladets läsare.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
KAN BLI BEROENDE Det är mestadels män som surfar efter porr på nätet. Mer än varannan man i Aftonbladets undersökning erkänner att de har gjort det. Arkiv

Igår öppnade Mansjouren sin stödlinje för porr- och sexmissbrukare. Efter att telefonnumret hade kommit igång var slussen upptagen hela kvällen.

- Vi vet inte hur många som har försökt ta sig fram. Vi kanske får öppna två linjer till, säger Peo Kihlström som är projektledare för stödjouren.

På Aftonbladet.se svarade 60 000 personer på nätfrågan "Besöker du porrsajter?". Drygt 55 procent av männen surfade ofta eller ibland på porrsajter - över 30 procent av kvinnorna.

"Oerhört vanligt att söka nätporr"

Mansjourens Peo Kihlström är glad över att så många redan har ringt till stödjouren. Sex- och porrmissbruk är ett problem som fortfarande är ganska okänt.

Psykologen Torbjörn Fjellström, som har skrivit en bok om sjuk sexualitet, säger att porrmissbruk är en av de mer förrädiska formerna av beroenden.

- Jag tror att det är mycket svårare att inse att porrmissbruk är ett missbruk, än när folk har problem med droger och sprit. Det är så pass nytt i människors medvetande, säger Torbjörn Fjellström.

Att porrsurfa, och att vara beroende av det, är oerhört vanligt, tror Torbjörn Fjellström:

- Det är mycket, mycket utbrett. Kolla på porrindustrin så förstår du.

Internet har gjort porren mer tillgänglig. Man behöver inte smussla lika mycket som när den bara fanns i tidningar.

"Du mår lika dåligt efteråt"

- För missbrukaren är det samma skam hur som. Det ger ett rus för stunden men efteråt mår du lika dåligt, säger Lasse som är sexmissbrukare och aktiv i Anonyma sex- och kärleksmissbrukare, SLAA.

Han menar att problemet inte handlar om sex utan om en tomhet inom honom själv.

- Det är någonting jag måste tillföra mig själv inuti, jag måste hitta en inre ro i mig.

När Lasse går på SLAA-möten i Umeå, är det bara två personer som dyker upp. Han hoppas att Mansjourens telefonlinje kan locka fler behövande att söka hjälp.

- Till en början kan det nog vara lättare att ringa än att komma till en lokal. Det är så fruktansvärt skambelagt.

Therese Uddenfeldt